jak to rozwiącać
Andrzej: Równanie x8−x5+x2−x+1=0.
a)ma dokładnie jeden pierwiastek rzeczywisty
b)ma dokładnie dwa różne pierwiastki rzeczywiste
c)nie ma pierwiastków rzeczywistych
d)żadna z powyższych odpowiedzi
23 maj 18:31
Andrzej: proszę o pomoc
23 maj 18:37
Andrzej: ?
23 maj 18:47
Andrzej: nie wiem jak to rozwiązać
23 maj 18:47
Andrzej:
?
23 maj 18:51
Nienor: Wyciągnij wniosek z:
−jeżeli liczba całkowita jest pierwiastkiem wielomianu całkowitego o niezerowym wyrazie wolnym,
to jest ona dzielnikiem wyrazu wolnego
−jeżeli ułamek nieskracalny jest pierwiastkiem wielomianu całkowitego, to jest dzielnikiem
wyrazu wolnego oraz jest dzielnikiem współczynnika wiodącego
23 maj 18:55
Andrzej: to znaczy chyba ze to równanie nie pierwastków mam racje czy nie
23 maj 19:16
Andrzej: ?
23 maj 19:17
Andrzej: jak to zrobic
23 maj 19:21
Andrzej: ?
23 maj 19:24
Mila: Nie ma.
Jednak nie mam w tej chwili rozsądnego pomysłu, to LO, czy studia?
23 maj 19:26
Andrzej: lo
23 maj 19:26
Andrzej: milu mam pytanie czy pomoglabyś mi rozwiącać kilka zadaniań teraz?
23 maj 19:27
Mila: Wpisz zadania.
23 maj 19:29
Nienor: Ach, racja, to mają być pierwiastki rzeczywiste, no to faktycznie robi się problem. Można
powiedzieć, że nie ma pierwiastków wymiernych, jak na razie.
23 maj 19:32
Andrzej:
1.Ciąg (an) jest rosnący, zatem ciąg (bn) o wyrazie ogólnym
bn=n√⋅an jest rosnący
bn=(an)4 jest rosnący
bn=(an)3 jest rosnący
żadna z powyższych odpowiedzi
wydaje mi sie ze odpowiedzi a,b,c bedą poprawne ale do konca nie jestem oewny
2.Niech Sn=(2−3)+(22−32)+...+(2n−3n), gdzie n∈N. Wynika stąd, że
Sn=2n+1−3n+1
Sn=2n+1−3n+1+1/2
Sn=4n−9
Sn=(n2)−(n3)− wzór newtona tu i tu
3.Rozważmy stożek o tworzącej długości 3 cm i wysokości długości 3√ cm. Niech P oznacza pole
największego przekroju, uzyskanego przez przecięcie tego stożka płaszczyzną prostopadłą do
płaszczyzny podstawy stożka. Wówczas
P≤4,5 cm2
P jest równe polu przekroju osiowego
przekrój o polu P jest trójkątem równobocznym
żadna z powyższych odpowiedzi
4.Kąty trójkąta mają miary α,β,γ przy czym sinα/3=sinβ/4=sinγ/5. Wynika stąd, że
długości boków tego trójkąta są równe 3, 4, 5
długości boków tego trójkąta są liczbami naturalnymi
trójkąt ten jest trójkątem prostokątnym
żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawdziwa
5.Istnieje taka liczba x, że:
sinx=0,4 i cosx=0,8
sinx=2/3 i tgx=1/3
sinx+cosx=1
żadna z powyższych odpowiedzi
23 maj 19:34
Andrzej: z góry dziekuję
23 maj 19:35
Mila:
5)
a) sinx=0,4⇔sin
2x+cos
2x=1
0,16+cos
2x=1⇔cos
2x=1−0,16
cosx=
√0,84≠0,8 lub cosx=−
√0,84≠0,8
Odp. Nie
odp. nie
c) sinx +cosx=1 ma rozwiązanie x=2kπ lub x=π/2+2kπ
Tak
W pozostałych muszę ustalić zapisy, bo nie wiem,czy dobrze interpretuję.
1.Ciąg (an) jest rosnący, zatem ciąg (b
n) o wyrazie ogólnym
b
n=n
√an jest rosnący
b
n=(a
n)
4 jest rosnący
b
n=(a
n)
3 jest rosnący
żadna z powyższych odpowiedzi
tak ma być?
Za godzinę będę miała czas.
Tymczasem rozwiąż równanie sinx+cosx=1 (wynik, podałam)
23 maj 19:51
Andrzej: Milu bardzo bym cie prosił o rozwiązanie tych zadan tak przed godziną 23.00.
23 maj 20:53
Nienor:

4. Odwrócone tw. sinusów.
Tw. sinusów wygląda tak:
| a | | b | | c | |
| = |
| = |
| =2R
|
| sinα | | sinβ | | sinγ | |
I w zasadzie wszystki odpowiedzi są poprawne.
3. Pierwiastek z czego
23 maj 21:00
Adam: nienor pod pierwiastkiem jest 3 a nie przed znakiem pierwiastka
23 maj 21:15
Nienor:

Największe pole ma ten trójkąt, którego wysokością jest H stożka (raczej oczywiste).
Wówczas a=
√9−3=
√6 (z tw. Pitagorasa).
| | 1 | |
Pole jest równe P= |
| (√6+√6*√3=√2*3*√3=2√3≈5,1
|
| | 2 | |
Przektój wzdłuż H stożka jest nazywany przekrojem osiowym. Trójkąt nie jest równoboczny.
23 maj 21:26
teofrast: Odnośnie pierwszego zadania, wczoraj na forum rozwiązywaliśmy analogiczne: forum/204344.html.
Oznaczając wielomian po lewej stronie jako W(x) badamy zmiany znaków przy współczynnikach
W(−x). Okazuje się, że wszystkie są dodatnie: W(x) nie ma zatem pierwiastków ujemnych.
Przedstawiając W(x) = ( x−1 ) (x7 + x6 + x5 + x) + 1, stwierdzamy, że : dla x ≥ 1 przyjmuje
on wartości dodatnie, idem dla x =1 . Pierwiastki, jeśli są, będą zatem zlokalizowane w
przedziale ( 0, 1).
Teraz dysponujemy co najmniej 2 metodami :
A) znaleźć postać quasi−kanoniczną ( suma dwóch kwadratów plus liczba )
B) posłużyć się moją metodą wskazaną w w/.w poscie, opisując wielomian P(x)=x8−x5+x2−x
trójkątem, którego podstawa jest przedział [0, 1], a ramionami styczne wystawione w punktach
krańcowych tego przedziału.
Powodzenia!
23 maj 21:27
teofrast: idem dla x=0 oczywiście... Pierwsza zaś konstatacja z twierdzenia Kartezjusza...
23 maj 21:28
ZKS&:
Dla x ∊ (−∞ ; −1] ∪ [1 ; ∞)
x8 − x5 ≥ 0∧ x2 − x ≥ 0 ∧ 1 > 0 otrzymaliśmy że dla takich argumentów wyrażenie to jest
zawsze większe od 0
dla x ∊ (−1 ; 1)
x2 − x5 > 0 ∧ 1 − x > 0 ∧ x8 > 0 otrzymaliśmy że dla tych argumentów wyrażenie to jest
zawsze większe od 0.
Nasze równanie postaci x8 − x5 + x2 − x + 1 = 0 tak więc nie ma pierwiastków rzeczywistych.
23 maj 21:31
ZKS:
teofrast to ma być sposób dla licealisty?
23 maj 21:34
Mila: 2)
Sn=(2−3)+(2
2−3
2)+...+(2
n−3
n),
s
1=2+2
2+2
3+2
4.....+2
n c.g. a
1=2, q=2
| | 1−2n | | 1−2n | |
S1n=2* |
| =2* |
| =−2*(1−2n)=2n+1−2 |
| | 1−2 | | −1 | |
s
2=3+3
2+....+3
n c.g b
1=3, q=3
| | 1−3n | | 1−3n | | −3 | | −1 | |
S2n=3* |
| =3* |
| = |
| *(1−3n)= |
| *(3−3n+1) |
| | 1−3 | | −2 | | 2 | | 2 | |
23 maj 21:36
ZKS:
Oczywiście dla x ∊ (−1 ; 1)
x2 − x5 ≥ 0 ∧ 1 − x > 0 ∧ x8 ≥ 0.
23 maj 21:39
Mila:
O! To miłe, mniej pisania.
Nie odpowiedziałeś czy dobrze zrozumiałam treść zadania z ciągami, czy było założenie, żż=e
an>0?
23 maj 21:40
teofrast: ZKS bardzo ładne ( sprytne ) rozwiązanie

!
Co do pytania odpowiadam. Na podobnej zasadzie, na jakiej wymaga się np. umiejętności
posługiwania sie kongruencjami od gimnazjalistów na oficjalnej OMG, umiejętności rozwiązywania
równań diofantycznych na OMG i OM, umiejętności rozwiązywania równań funkcyjnych na OM,
umiejętności szacowania ( tzw. nierówności olimpijskie) itd itp.
Wystarczy sobie wejść na stronę liceum Staszica w Warszawie, albo I LO w Białymstoku, aby
skonstatować, że wszystko jest sprawą względną. Są tez kraje na świecie, gdzie wszystkie w/w
zagadnienia są omawiane w ramach oficjalnego programu. Programy zresztą sie zmieniają jak w
kalejdoskopie. Wystarcvz wziąc podręczniki z lat 40, 50, 60, 70, 90, ub. wieku, by to
zobaczyć. Dziś jest, jutro nie ma, potem znów jest − trudno sie połapać w tej schizofrenii
władz edukacyjnych. Chora władza generuje chorą szkołę. Ja pochodne i przyległości w szkole
miałem; nie miałem za to kursów o wypędzaniu szatana...
23 maj 21:47
Mila:
Proste równania funkcyjne na OMG też były.
23 maj 21:56
Mila: Nie mam odpowiedzi do treści w ciągach:
a)bn=√n an ?
czy
a) bn=n√an ?
23 maj 22:10
ZKS:
Albo inny sposób.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x8 − x5 + |
| x2 + |
| x2 − x + 1 + |
| x2 = |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x4 − |
| x)2 + ( |
| x − 1)2 + |
| x2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
To wyrażenie będzie równe zero tylko wtedy gdy
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x4 = |
| x ∧ |
| x = 1 ∧ |
| x2 = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
widać że taka sytuacja nigdy nie zajdzie więc brak pierwiastków rzeczywistych.
23 maj 22:18
ZKS:
Mila skoro nie ma zainteresowanego to nie potrzebie to robimy bo widać że autor tylko
czeka na gotowe rozwiązanie.
23 maj 22:20
teofrast: Jesli f(x)↗ to √f(x)↗ ( pierwiastek zachowuje monotoniczność). g(x) = x ↗. Iloczyn dwóch
funkcji rosnących i dodatnich jest funkcją rosnąca. Zatem jesli an = f(n) ↗ to
bn = n√an tez rosnie
23 maj 22:30
Andrzej: W grupie liczącej 100 osób 40 zna język rosyjski, a 80 zna język angielski. Wynika stąd, że
każda osoba z tej grupy zna język obcy
oba języki zna co najmniej 20 osób
oba języki zna nie więcej niż 40 osób
żadna z powyższych odpowiedzi
Czy tu wszustkie odpowiedzi sa poprawne?
23 maj 22:40
Andrzej: ?
23 maj 22:45
teofrast: Kres górny wyznacza liczba Rosjan jest ich 40 ; kres dolny wyznacza zasada włączania i
wyłączania dla dwóch zbiorów: card( A∪B) = card (A) + card(B) − card (A∩B) , skad card (A∩B)
=20
23 maj 22:52
PW: Równanie x8−x5+x2−x+1=0
Jeszcze jeden sposób (zbliżony do ZKS)
Wiadomo z nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną, że
x8+x2≥2√x2x2=2|x5|,
a więc x8−x5+x2−x+1≥2|x5|−x5−x+1≥|x5|−x+1
Widać, że dla x≤1 jest to wyrażenie dodatnie (w sposób oczywisty), a dla x>1 też jest dodatnie,
bo wtedy x5>x.
23 maj 22:55
Mila: Nie,
1) 40 osob może znać i rosyjski i angielski, 40 osób tylko angielski⇒20 osób nie zna żadnego z
tych języków
oba języki zna nie więcej niż 40 osób
2) 40+80=120
120−100=20
20 osób zna tylko język rosyjski
20 osób zna i rosyjski i angielski, 60 tylko angielski
oba języki zna co najmniej 20 osób
23 maj 22:56