proszę o pomoc
Wojtek: Równanie sinx=a
a)ma rozwiązanie dla każdej liczby rzeczywistej a
b)ma rozwiązanie dla każdej liczby a należącej do przedziału ⟨−1,1⟩
c)dla każdej liczby a należącej do przedziału (−1,1) ma w przedziale ⟨0,2π⟩ dokładnie dwa
rozwiązania
d)żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawdziwa.
23 maj 18:06
Wojtek: ?
23 maj 18:08
Wojtek: kto mi pomoże
23 maj 18:09
Wojtek: ?
23 maj 18:12
Wojtek: kto jestwstanie mi pomóc
23 maj 18:16
Wojtek: ?
23 maj 18:23
PW: Ale dlaczego o to pytasz? Nie wiesz jak wygląda wykres funkcji sinus?
23 maj 18:38
Andrzej: Prosze niech ktos mi podpowie jaka jest poprawna odpowiedz
23 maj 22:26
ICSP: b
23 maj 22:29
PW: AndrzejWojtek: a wiesz, dlaczego c) niedobra?
23 maj 23:07
Mila:

a) sinx≥−1 i sinx≤1 zatem a ∊<−1,1>, czyli a nie może być każdą liczbą rzeczywistą
na przykład równanie sinx=2 nie ma rozwiązania w zbiorze liczb rzeczywistych ( wykresy nie
przecinają się)
b)prawda, napisałam w punkcie (a) i widzisz na rysunku
c) nie jest prawdą bo na przykład równanie
| | π | |
sinx=1 ma tylko jedno rozw. x= |
| ∊<0,2π> Możesz podać inny przykład? |
| | 2 | |
23 maj 23:25