Ciąg geometryczny
Jeep: Arkusz papieru waży 1g. Dzielimy go na połowę, otrzymaną połówkę dzielimy znów na połowę,
otrzymaną ćwiartkę kartki papieru dzielimy ponownie na pół itd. Ile razy należałoby
przepołowić ten arkusz, aby otrzymać kawałek papieru o masie równej ok. 10−24 g? W
obliczeniach można przyjąć, że 210 = 1024 = 103
podstawiłem to do wzoru: an = a1 * qn−1
gdzie q=1/2
a1=1
aan=10−24
n = ?
Problem tkwi chyba w tym, że nie umiem liczyć. Proszę o szybką pomoc.
PS. Wiem, że takie zadanie już było lecz sposób prezentowany w poprzednim rozwiązaniu to dla
mnie "czarna magia".
23 maj 17:50
Jeep: an=10−24
23 maj 17:51