funkcja kwadratowa
cikita: 1 Oblicz miejsca zerowe danej funkcji kwadratowej y=f(x) i zapisz ją w postaci iloczynowej
y=x2−4x+4
2.Funkcję kwadratową w daną w postaci kanonicznej zapisz w postaci ogólnej y=4(x−2)2+1.
3. Do wykresu funkcji kwadratowej y=a(x−p)2+g należy punka A(0,4) wykresem funkcji jest
parabola o W=(−1, −4,5). Napisz wzór i narysuj wykres funkcji
23 maj 17:27
Mickas: Δ=(−4)
2−4*1*4=16−16=0
y=(x−4)
2
23 maj 19:08
Janek191:
z.1
y = ( x − 2)2 lub y = ( x − 2)*( x − 2) − postać iloczynowa
Miejsce zerowe: x = 2 ( podwójne )
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
z.2
y = 4*( x −2)2 + 1 = 4*( x2 − 4 x + 4) + 1 = 4 x2 − 16 x + 16 + 1
Odp. y = 4 x2 − 16 x + 17
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
23 maj 20:26