cięciwy w okręgu
Kama: Cięciwy w okręgu przecięły się w punkcie A.
a. Wykaż, ze trójkąty MLA i KAN są podobne.
b. Wiedzac, ze |MN|=30 cm, |MA| : | AN|=3:2 oraz |KA| : | AL|=3:8, oblicz długość cięciwy KL.
http://img2.vpx.pl/up/20090919/27.jpg
Eta:
Witam

mamy wykazać,że ΔMLA ~ ΔKAN
więc : ( < −−− symbol kąta)
miary kątów: < NML= < NKL −−− jako kąty wpisane oparte na tym samym łuku NL
i < KNM = < MLK −− " " " " " łuku KM
i < MAL = < KAN −−− jako kąty wierzchołkowe
więc z cechy ( k,k,k) bo miary kątów obydwu trójkątów są równe
zatem : Δ MLA ~ ΔKAN
c.b.d.o.