rozwiąż roónania i nierówności
ELA: X
2−7x=0
X
2−25=0
3X
2+2X−1≤0
−X
2+5X>0
8−2X<0
23 maj 17:19
Jolanta : 1)określ dziedzinę
pomnóz na ukos
2)x przed nawias
3) wzór a−b2=(a+b)9a−b)
4 ) Δi pierwiastki
5) x przed nawias
6) 2 przed nawias
23 maj 17:23
Jolanta : 3) a2−b2=(a+b)(a−b)
23 maj 17:23
agulka: 1) 25−x
2=(x+3)(2−x)
25−x
2=2x−x
2+6−3x
25−6=−x
x=−19
2) x
2−7x=0
x(x−7)=0
x=0 lub x=7
3) x
2−25=0
(x−5)(x+5)=0
x=5 lub x=−5
4) Δ=16,
√Δ=4
5) −x
2+5x>0 /:(−1)
x
2−5x<0
x(x−5)<0 x∊(0,5)
6)8−2x<0
−2x<−8 /:(−2)
x>4
23 maj 17:37
agulka: 1) 25−x
2=(x+3)(2−x)
25−x
2=2x−x
2+6−3x
25−6=−x
x=−19
2) x
2−7x=0
x(x−7)=0
x=0 lub x=7
3) x
2−25=0
(x−5)(x+5)=0
x=5 lub x=−5
4) Δ=16,
√Δ=4
5) −x
2+5x>0 /:(−1)
x
2−5x<0
x(x−5)<0 x∊(0,5)
6)8−2x<0
−2x<−8 /:(−2)
x>4
23 maj 17:37