pomóżcie mi jak mozecie
cikita: 1 Oblicz miejsca zerowe danej funkcji kwadratowej y=f(x) i zapisz ją w postaci iloczynowej
y=x2−4x+4
2.Funkcję kwadratową w daną w postaci kanonicznej zapisz w postaci ogólnej y=4(x−2)2+1.
3. Do wykresu funkcji kwadratowej y=a(x−p)2+g należy punka A(0,4) wykresem funkcji jest
parabola o W=(−1, −4,5). Napisz wzór i narysuj wykres funkcji
23 maj 17:09
Jolanta : co to jest miejsce zerowe ?
23 maj 17:28
cikita: niejsce przecięcia z osią x
23 maj 17:28
Jolanta : czyli taki x dla którego y=0
czyli
x2−4x+4=0 tak ?
23 maj 17:29
cikita: nie wiem
23 maj 17:32
Jolanta : masz po lewej stronie y = skoro mamy policzyć miejsca zerowe tzn ,ze y =0 a Ty masz policzyć
dla jakich x .Tak ?
23 maj 17:35
cikita: jak umiesz to mi zrób wole si na pamiec nauczyc bo i tak nic z tego nie zrozumie
23 maj 17:38
Jolanta :

złe podejście.Narysowałam Ci przykładowo widzisz te czerwone kropki ?to miejsca zerowe
y=0 dla x=3 i x=3,5
w zadaniu liczymy za pomoca Δ i pierwiastków
x
2−4x+4=0 liczysz Δ i pierwiastki
23 maj 17:47
Jolanta : x2−4x+4=0 to postac ogólna ax2+bx+c=y
a=1 b=−4 c=4
Δ=b2−4ac=podstaw
23 maj 17:51
cikita: to juz rozumiem a zrób mi 3
23 maj 17:57
Jolanta : ile wyszła ci Δ i pierwiastki .?
23 maj 17:58
cikita: licze
23 maj 17:59
Jolanta : W czym problem ?
23 maj 18:06
cikita: Δmi wyszła 4
√2 a x
1 4
√2 a x
2−4
√2
dobrze

?
23 maj 18:08
Jolanta : napisz jak liczysz Δ bo żle jest
23 maj 18:10
cikita: Δ=(−8)2−4*(−4)+16
Δ=64+16+16
Δ=96
Δ=√96
23 maj 18:15
Jolanta : bardzo wolno to idzie a mój czas przy komputerze sie kończy.Pospiesz sie
23 maj 18:15
Jolanta : jakie 8 ?
wzór Δ=b2−4ac b=−4 a=1 c=4
23 maj 18:17
cikita: to rozwiąż mi to wszystko do konca bo i tak nie załapie
23 maj 18:17
cikita: ja licze 1 a tb chodzi o 2 ja 1 bardziej nie łapie
23 maj 18:18
Jolanta : to jest 1 zadanie
y=x2−4x+4 a=1 b=−4 c=4
Δ=b2−4ac=(−4)2−4*1*4=16−16=0
Δ=0 jeden pierwiastek
x0={−b}{2a}=
23 maj 18:21
23 maj 18:25
cikita: wyszło mi żeΔ ma 0 a miejsce zerowe −2
23 maj 18:25
cikita: a możesz mi na szybko 3 rozwiązać
23 maj 18:27
Jolanta : x=2 jest pierwiastkiem podwójnym
wzór na postac iloczynową
a(x−x1)(x−x2)
1(x−2)(x−2) to jest postac iloczynowa
23 maj 18:27
Krzysiek : Tylko TY nie uciekaj . Dlaczego masz uczyc sie na pamiec a nie zrozumiec . Funkcje kwadratowe
bede sie przewijac przez cale liceum llub technikum wiec dobrze sie naucz tego .
Wracajac do zadania nr 3 .
Wiadamo ze taka postac y=a(x−p)2+q jest to postac kanoniczna rownania kwadratowego chocby z
punktu nr2 zadania . W tym rownaniu p−to wspolrzedna x wierzcholka paroboli a q to
wspolrzedna y wierzcholka paraboli . Inaczej mozemy zapisac ze p=xw a q=yw zalezy jakie
sobie przyjmiesz oznaczenia . MY pozostajmy przy p i q
Teraz masz dany punkt W (−1,−4,5) czyli wierzcholek paraboli . Ma on wspolredne xw=p=−1 i
takze yw=q=−4,5 To juz na tej podstawie mozemy napisac ze nasza postac kanoniczna jesli
podstawimy do wzoru y=a(x−p)2+q nasze wspolrzedne punktu W bedzie miala postac czyli
y=a(x−(−1))2−4,5 czyli y=a(x+1)2−4,5
Jednak zeby napisac wzor tej funkcji to do pelni szczescia brakuje man tego ile wynosi w tym
rownaniu wspolczynnik a.
Zauwaz ze i tutaj mamy duza pomoc w zadaniu bo napisali ze do wykresu tej funkcji nalezy punkt
A (0,4) czyli punkt o wspolrzednych x=0 i y=4. CO to oznacza ze punkt nalezy do wykresu?.
Oznacza to ze jesli podstawimy te wspolrzedne do rownania to one spelniaja to rownanie
To teraz do rownania y=a(x+1)2−4,5 podstawimy za x=0 a zay=4 i dostaniemy rownanie
4=a(0+1)2−4,5] −−−−−−−−−−− to wylicz z tego a . Ja juz sie napisalem teraz Twoja kolej
Policz ile wyniesie a
23 maj 18:33
cikita: to jest do tych zadań bo coś mi nie pasuje
23 maj 18:33
cikita: krzysiek jak jestes taki mądry to zrób mi te zadania i w midzy czsi tłumacz szybciej zrozumie
23 maj 18:34
Krzysiek : Jak pisalem to prosiles o zadanie nr 3 i nie bylo jeszce dalszych wpisow . Ale nie szkodzi
23 maj 18:35
cikita: zzrób mi te zadania bo ja i tak nic nie zrozumie nigdy matmy nie trawia
23 maj 18:38
cikita: i oblicz w miare szybko jak możesz mi pomóc to będe ci bardzo wdzieczny
23 maj 18:39
Krzysiek : Nie

! nie zrobie CI tych zadan .Co z tego ze ja zrobie jak i tak dalej nie bedziesz rozumial.
Ty po prostu oczekujesz gotowca a nie chcesz wlozyc chocby odrobine swojej pracy . Bez
obrazy. Jesli nie potrafisz wyliczyc a z takiego prostego rownania to popros kogos nawet z
podstawowki niech CI wyliczy .
Dokoncz sam . Jak wyliczysz a to wzor bedzie taki y= wstaw to wyliczone a (x+1)
2−4,5 .Czesc
23 maj 18:47