Jednokładność
Kuba: Wyznacz współrzędne środka jednokładności, w której obrazem okręgu o równaniu (x−16)2 + y2 =
=4 jest okrąg o równaniu (x−6)2 + (y−4)2 = 16, a skala tej jednokładności jest liczbą ujemną.
23 maj 17:08
Mila:
(x−16)
2 + y
2 = =4 r=2
(x−6)
2 + (y−4)
2 = 16, R=4
O(x,y) =? środek jednokładności
| | 4 | |
|k|= |
| =2 i skala tej jednokładności jest liczbą ujemną.⇔ |
| | 2 | |
k=−2
S
1=(16,0)
S
2=(6,4)
OS
1→=[16−x,0−y]
OS
2→=[6−x,4−y]
OS
2→df=−2[16−x,−y]⇔
−2[16−x,−y]=[6−x,4−y]
−32+2x=6−x i 2y=4−y
3x=38 i 3y=4
===========================
II sposób z wzorów
dla O=(a,b) i skali k
x'=k(x−a)+a
y'=k(y−b)+b
k=−2
| | 38 | |
6=−2(16−a)+1a⇔6=−32+2a+a⇔3a=38 a= |
| |
| | 3 | |
| | 4 | |
4=−2(0−b)+b⇔4=2b+b⇔b= |
| |
| | 3 | |
23 maj 18:35
Kuba: Dziekuje Mila, piąteczka dla ciebie
23 maj 19:10
Mila: Lepiej, abys Ty dostał szóstkę.
23 maj 19:22
Kuba: Heh no moze 6 to nie przesadzajmy, ale jakas trójeczka

tylko powiedz skąd się biora tacy
ludzie co to wszystko ogarniaja, jak Ty?
23 maj 22:34
Mila: No, teraz to Ty przesadziłeś, że ogarniają wszystko, troszeczkę więcej.
23 maj 22:36
Kuba: Ale jednak dałas rade to zrobic, ja myslalem no to skale łatwo z promieni ale dalej

nie
wiedzial bym a tych pochodnych sie nie da ominąć za bardzo?
23 maj 22:47