prosze o pomoc
Adam: Używając cyfr 1, 2, 3, 4, 5 zapisano wszystkie liczby pięciocyfrowe o różnych cyfrach. Wobec
tego wśród zapisanych liczb jest:
a)3⋅4! większych od 3000
b)4! podzielnych przez 5
c)2⋅4! parzystych
d)żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawdziwa.
23 maj 16:32
Adam: czy ktoś jest w stanie mi pomóc
23 maj 16:39
Kaja: mnie się wydaje że prawidłowe odpowiedzi to b i c
23 maj 16:43
Adam: czym to argumentujesz?
23 maj 16:46
Kaja: b) jeśli liczba ma byc podzielna przez 5 , to ostatnią jej cyfra będzie 5. pierwszą można więc
wybrać na 4 sposoby, drugą na 3, trzecią na 2, a czwartą na 1. czyli mamy 4*3*2*1*1=4!*1=4!
c) żeby liczba była parzysta to na końcu musi mieć albo 2 albo 4, więc ostatnią cyfrę można
wybrac na 2 sposoby, pierwsza na 4 druga na 3, trzecia na 2, czwarta na 1:
4*3*2*1*2=4!*2
23 maj 16:46
Kaja: a) tez jest dobra odpowiedzią, bo żeby była większ od 3000, to cyfra tysięcy może być 3, 4 lub
5
można więc ją wybrac na 3 sposoby, druga na 4, trzecią na 3, czwartą na 2 więc 3*4*3*2 a to
jest równa 3*4!
23 maj 16:49
PW: c) Parzyste są te, których ostatnią cyfrą jest 2 lub 4 (a pozostałe 4 cyfry na pierwszych 4
miejscach ustawione są dowolnie). Liczb takich jest zatem 2•4! − odpowiedź c) jest poprawna.
Odpowiedź a) jest też poprawna. Aby liczba była większa od 3000, jej pierwszą cyfrą musi być 3,
4 lub 5. Pozostałe 4 cyfry mogą być ustawione w dowolnym porządku, jest więc 3•4! takich
liczb.
Odpowiedź b) jest też poprawna − liczba podzielna przez 5 zbudowana z podanych cyfr ma ostatnią
cyfrę 5, a pozostałe 4 są ustawione dowolnie na pierwszych 4 miejscach. Liczb takich jest więc
4!
23 maj 16:52