kto umie
niki: Wykres funkcji y=ax−3 przechodzi przechodzi przez punkt A=(1/2, −4)
a) napisz wzór funkcji i narysuj jej wykres
b)ablicz argument dla ktorego warość funkcji jest równa 2
c) opisz własności powsta.łej funkcji
23 maj 16:11
Kaja: a) podstaw ten punkt do tego równania i wylicz a potem zapisz wzór z wyliczonym a.
b) za y podstaw 2 i wylicz x
23 maj 16:12
niki: a możesz mi to zacząć
23 maj 16:19
Kaja: pierwsza współrzędna punktu A to x a druga to y, więc za x podstawiam 12 a za y podstawiam
−4: −4=a*12−3
−4+3=12a
−1=12a /*2
−2=a
więc wzór to: y=−2x−3
23 maj 16:21
agulka: a=−2
b) 2=−2x−3
2+3=−2x
23 maj 16:23