dziedzine i miejsce zerowe
mathiu : podaj dziedzinę i miejsce zerowe funkcji (o ile istnieje)
a) f(x)=√3x + 2 √3 / √x−2
b) f(x)= 2+0,4x / x2 − 25
23 maj 15:50
Beti:
| | √3x+2√3 | |
a) f(x) = |
| −− tak wygląda ta funkcja  |
| | √x−2 | |
23 maj 15:56
mathiu : tak
23 maj 16:10
Dziabong: a) x−2 > 0 ⇒ x>2
3x ≥0 ⇒ x ≥0
Czyli D = (2,+∞)
A co do miejsca zerowego, to tam jest √3x czy √3 x ?
b) x2 − 25 ≠0
(x−5)(x+5) ≠0
x ≠5 x ≠ −5
D = R\ {5,−5}
Miejsce zerowe to −5 ale nie należy do dziedziny czyli brak miejsc zerowych.
23 maj 16:32
mathiu : √3x
23 maj 16:34
Kaja: a) ms zerowe:
√3x+2√3=0
√3x=−2√3
x=−2
MZ=−2
23 maj 16:36
Kaja: aj, to nie należy do dziedziny, więc nie ma miejsca zerowego
23 maj 16:37
Dziabong: No to tak jak Kaja zrobiła, ale wtedy nie ma miejsca zerowego bo nie należ do dziedziny.
23 maj 16:38
Kaja: już się poprawiłam
23 maj 16:39
MiLord: Mozecie to wytlumaczy po koleji jak sie to oblicza
3 cze 19:51