dana
aniusia:: dana jest funkcja f(x)=1+x/2+x.
wyznacz dziedzne funkcji f.
23 maj 13:57
ccc: w mianowniku nie moze byc nigdy 0
a kiedy je otrzymamy? gdy 2 + x bedzie sie rownac 0
wiec dla x = −2
wiec za x mozna podstawic wszystko procz −2 czyli dziedzina jest zbior R\{−2}
23 maj 14:28
aniusia:: dzieki
23 maj 14:37
aniusia:: funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=5x−6/2x−3.
a) okresl dziedzine
b) znajdz argument dla ktorego funkcja f przyjmuje wartosc 3
pierwszy punkt juz zrobilam ale niewiem jak drugi zrobic
23 maj 14:42
aniusia:: jest jeszcze punkt c do tego zadania
c) znajdz punkt przeciecia wykresu funkcji f z osia OY
23 maj 14:47
Kaja: podstaw za x zero i policz y.
23 maj 14:56
aniusia:: ale jak policzyc y jesli w funkcji go nie ma
23 maj 21:17