Błąd względny- Dzięki za pomoc
Manianos: Rozwinięcie dziesiętne liczby x=2,3636.... jest nieskonczonei liczba ta jest wymierna. Podaj
przyblizenie liczby z dokladnoscia do 0,001. Jaki blad wzgledny popelnisz?
Przyblizenie= 2,364, a blad

Wogole wutlumaczy ktos jak to sie liczy?
Dzieki i pozdro
Eta:
W
rzecz −−− wartość rzeczywista = 2, 3636
W
przybliżona −−− 2, 3640
do
zapamiętania 
B
B −−− błąd bezwzględny
B
B = I W
rzecz − W
przybliżonaI
zatem B
B − I 2, 3636 − 2, 3640I = I − 0,0004I = 0,0004
B
W−− błąd względny
| | BB | | 0,0004 | | 4 | |
BW = |
| = |
| = |
| = 0,000169≈0,0002
|
| | Wrzecz | | 2,3636 | | 23636 | |
B
W =
0,0002 −−− błąd względny.
stosuje się też w obliczeniach dość często błąd względny procentowy:
wtedy :
B
W % −−− bład względny procentowy
to: B
W*100% = 0,0002*100% = 0,02% −−− błąd względny procentowy