rozkład ciągły
luk20: NIech X ma rozkład jednostajny nad odcinkiem [0,2]. Znajdź rozkład zmiennej Y=2X+3
23 maj 10:57
luk20: Wiem że funkcja gęstości X będzie wyrażała się wzorem:
f(x)= 0 x∉[0,2]
0 x<0
1 x>2
Ale dalej nie wiem...
23 maj 11:00
luk20: F(x) to oczywiście dystrybuanta
23 maj 11:01
wredulus_pospolitus:
to może małymi kroczkami
masz rozkład X
to jaki będzie rozklad Y = X + 3
23 maj 11:06
luk20: Pomyślałem jeszcze o czymś takim:
| | t−3 | |
FY(t)=P(Y≤t)=P(2X+3≤t)=P(X≤ |
| ) ale nie wiem jak teraz to t policzyć.... Jako całkę w |
| | 2 | |
23 maj 11:07
luk20:
23 maj 11:16