zmienna losowa
luk20: Zmienna losowa X ma gęstość daną wzorem:
λe−λx , x>0
f(x)= 0 , x≤0
Znajdź λ wiedząc, że P{ω∊Ω: X(w)<2}=2P{ω∊Ω: X(w)>4}. Policz dystrybuantę.
23 maj 01:30
luk20:
23 maj 09:23
wredulus_pospolitus:
ile wynosi (według Ciebie) P{ω∊Ω: X(w)<2}

Jakiej postaci jest to prawdopodobieństwo
23 maj 09:23
luk20: No właśnie nie mam zielonego pojęcia...
23 maj 09:40
luk20: Wiem, że jest to rozkład ciągły... może chodzi ci o to P(X<2)
23 maj 09:41
wredulus_pospolitus:
no to mój drogi ... wracamy do podstaw prawdopodobieństwa (teoria się kłania)
P(a≤X<b) = ∫ab f(x) dx ; gdzie oczywiście f(x) −−− gęstość rozkładu
czyli:
P(X<2) = ∫−∞2 λe−λx dx
23 maj 09:42
aniabb: wystarczy całka od 0 bo poniżej ze wzoru jest 0
23 maj 09:46
wredulus_pospolitus:
zauważ także (tak mi znajomo wyglądał) że to jest nic innego jak rozkład wykladniczy
23 maj 09:47
wredulus_pospolitus:
gdybyś to zauważył od razu to byś spokojnie napisał dystrybuantę ... a dystrybuanta to nic
innego jak P(X<x)
23 maj 09:50