prawdopodobieństwo
luk20: Losujemy ze zwrotem z urny zawierającej 2 kule białe i 4 czarne. Ile razy powinniśmy losować,
aby z prawdopodobieństwem większym niż 0,6 trafić czarną kulę przynajmniej raz.
CZARNA MAGIA....
22 maj 23:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
wskazówka −−− schemat Bernulliego
22 maj 23:15
Mila: Wg wskazówki [Artura]]
| | 4 | | 2 | |
p= |
| = |
| prawdopodobieńswo sukcesu w pojedynczej próbie (czarna kula) |
| | 6 | | 3 | |
| | 1 | |
q= |
| prawdopodobieńswo porażkiw pojedynczej próbie (biała kula) |
| | 3 | |
A− w n próbach wylosujemy czarną kulę choc raz ( czyli 1raz lub 2 razy lub...... n razy)z
prawd. większym niż 0,6
A'− nie wylosujemy ani raz
| | | | 2 | | 1 | | 1 | |
P(Sn=0)= | ( |
| )0*( |
| )n=( |
| )n |
| | | 3 | | 3 | | 3 | |
2*3
n≥5
dddla n≥1 spełniona nierówność, sprawdź rachunki, masz odpowiedź.
22 maj 23:44