prawdopodobieństwo
luk20: W urnie znajdują się 3 kule białe i 7 czarnych. Losuję z urny 10 razy ze zwrotem. Policz
prawdopodobieństwo tego, że:
a) wylosuję 10 kul czarnych
b) wylosuję 4 kule czarne
c) wylosuję co najmniej 2 kule czarne.
| | 7 | |
A więc a) zrobiłem tak: P(A)=( |
| )10 |
| | 10 | |
| | 7 | | 4 | |
b) P(B)=( |
| )4*( |
| )6 |
| | 10 | | 10 | |
c) Policzyłbym jako zdarzenie przeciwne czyli wylosuję tylko jedną kulę czarną − dobrze

Bo ja
mam problem jakiś z tymi zdarzeniami przeciwnymi...
22 maj 22:56
alfa i omega: przeciwne to będzie że wylosujesz 9 białych i 1 czarna albo 10 białych i 0 czarnych
22 maj 23:46
Mila:
Schemat Bernouliego
| | 7 | |
p= |
| − prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie(czarna kula) |
| | 10 | |
| | 3 | |
q= |
| − prawdopodobieństwo porażki w pojedynczej próbie(biała kula) |
| | 10 | |
a)
A−wylosuję 10 kul czarnych
| | | | 7 | | 3 | | 7 | |
P(A)=P(S10=10)= | ( |
| )10*( |
| )0=( |
| )10 |
| | | 10 | | 10 | | 10 | |
b) B− wylosuję 4 kule czarne
| | | | 10! | | 7 | | 3 | |
P(B)=P(S10=4)= | p4q6= |
| *( |
| )4*( |
| )6 |
| | | 4!*6! | | 10 | | 10 | |
c)C− wylosuję co najmniej 2 kule czarne.
C' nie wylosuję ani jednej czarnej lub wylosuję jedną czarną
P(C')=P(S
10=0)+P(S
10=1)=
| | | | 7 | | 3 | | | | 7 | | 3 | |
= | ( |
| )0*( |
| )10+ | ( |
| )1*( |
| )9= |
| | | 10 | | 10 | | | 10 | | 10 | |
| | 3 | | 7 | | 3 | | 3 | | 3 | | 7 | |
=( |
| )10+n*( |
| )*( |
| )9=( |
| )9*( |
| + |
| n) |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
| | 3 | | 3 | | 7 | |
P(C)=1−( |
| )9*( |
| + |
| n) |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
23 maj 00:05
Mila: n=10
23 maj 12:04