całka
Jola: oblicz całkę nieoznaczoną
całka (tgx * sinx)dx
Prosze o pomoc...
22 maj 22:53
asdf: przez części, np:
u = sinx, u' = cosx
| sinx | |
| − ∫cosx dx = .. |
| cos2x | |
22 maj 22:56
Krzysiek: v'=tgx to v≠1/cos2x
tgx*sinx=sin2x/cosx=(cosxsin2x)/(1−sin2x)
podstawienie: t=sinx
22 maj 23:01
asdf: @Krzysiek racja

u = tgx v' = sinx
u' = 1/cos
2x v = −cosx
−sinx + ∫cosxdx = ..
22 maj 23:04
asdf: z tym podstawieniem to nie bardzo
22 maj 23:05
asdf: ...jakie ja gluploty pisze, znowu mam źle z 23:04 (przepraszam ale zmeczony jzu jestem)...
22 maj 23:06