trygonomertia
Rafał1234: wiadomo ze α jest kątem ostrym oraz cos α = 12√3 zatem wyrażenie cos 3 α + sin 2 α
razy cos α jest równe
kąt α jest kątem większym od kąta β wynika to z tego że
sin β < sinα
cosβ < cosα
tgβ>tgα
tgβ<cosα
22 maj 22:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
cos3x + sin2x = cos3x + (1−cos2x) .... i podstawiasz za cosx wartość podaną w zadaniu
22 maj 22:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
drugie zadanie −−− brakuje informacji czy kąty te są ostre czy dowolne
wskazówka −−− sprawdź wykresy funkcji trygonometrycznych
22 maj 22:12
Ajtek:
Cześć
Artur 
.
A nie prościej:
cos
3x+2sin
2x*cosx=cosx(cos
2x+sin
2x)=...
22 maj 22:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
ach ... tego *cosx nie widziałem na końcu

do autora −−− grunt to poprawnie (i czytelnie) zapisać wyrażenie
22 maj 22:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
hej ho Ajtuś
22 maj 22:14
Rafał1234: tak dowolne
22 maj 22:14
wredulus_pospolitus:
co ... kąty są dowolne

bez żadnego zakresu (np. od −π do π ... albo od 0 do
π/
2)

w takim razie żadna z powyższych odpowiedzi nie jest prawidłowa bo łatwo wskazać kąty dla
których każda z nierówności nie będzie spełniona
23 maj 09:22