..........
Julis: Podstawa ostroslupa jest romb wysokosc rombu h=9cm a kat ostry rombu a=60 stopni oblicz
objetosc ostroslupa jezeli jego wysokosc jest dwa razy dluzsza od boku rombu.
22 maj 21:44
Janek191:
h = 9 cm
α = 60
o
zatem
a*
√3 = 9*2 / :
√3
a = 3
√3* 2 = 6
√3 − długość boku rombu
−−−−−−−−−−−−−−−−
H − wysokość ostrosłupa
H = 2*a = 2* 6
√3 =12
√3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Objętość ostrosłupa
===============
| | 1 | | 1 | |
V = |
| a*h * H = |
| *6 √3*9*12 √3 = 2*9*12*3 = 648 |
| | 3 | | 3 | |
Odp. V = 648 cm
3
=================
23 maj 06:45