wyznaczniki
maniek: Liczenia wyznacznika 4x4
Mam do obliczenia taki wyznacznik:
|1 2 3 4|
|2 3 4 1|
|3 4 1 2|
|4 1 2 3|
Czy istnieje na to jakaś szybka metoda? Bo metoda La place'a nie jest chyba tutaj najszybsza,
ponieważ nie ma nigdzie zer.
22 maj 21:37
Krzysiek: ale przecież możesz wyzerować kilka elementów tak aby liczyć tylko jeden wyznacznik 3 stopnia
22 maj 21:41
maniek: mógłbyś pokazać jak to się robi? i na jakiej podstawie
22 maj 21:46
asdf: P.S(na poczatek

) Wygenerowalem w programie.
1.00 2.00 3.00 3.00
2.00 3.00 4.00 1.00
3.00 4.00 1.00 2.00
4.00 1.00 2.00 3.00
w2 == w 2 − (2.000000)*w1,
w3 == w 3 − (3.000000)*w1,
w4 == w 4 − (4.000000)*w1,
1.00 2.00 3.00 3.00
0.00 −1.00 −2.00 −5.00
0.00 −2.00 −8.00 −7.00
0.00 −7.00 −10.00 −9.00
w3 == w 3 − (2.000000)*w2,
w4 == w 4 − (7.000000)*w2,
1.00 2.00 3.00 3.00
0.00 −1.00 −2.00 −5.00
0.00 0.00 −4.00 3.00
0.00 0.00 4.00 26.00
w4 == w 4 − (−1.000000)*w3,
1.00 2.00 3.00 3.00
0.00 −1.00 −2.00 −5.00
0.00 0.00 −4.00 3.00
0.00 0.00 0.00 29.00
det=116.000000
22 maj 21:47
maniek: żeby zrozumieć to muszę wpierw poznać zasady,
Krzysiek mógłbyś opisać o co tak naprawdę
chodzi

?
22 maj 21:49
maniek:
22 maj 22:06
22 maj 22:11
maniek: chodzi o to, żeby skorzystać z eliminacji gaussa czy nie do końca ?
22 maj 22:18
Krzysiek: tak nie do końca chodzi o to , by wyzerować kolumnę/wiersz i dopiero potem rozwijać względem
tej kolumny/wiersza.
po wykonaniu tych operacji na wierszach rozwijasz względem 1 kolumny
22 maj 22:20
maniek: jest na to jakiś uniwersalny schemat ?
22 maj 22:22
maniek: i chodzi o to aby "wyzerować" kolumny czy wiersze? a może to jest po prostu bez znaczenia ?
22 maj 22:27
Krzysiek: nie ma znaczenia jaką kolumnę czy wiersz wyzerujesz. Po prostu robisz tak by było Tobie
najłatwiej.
uniwersalny schemat?doprowadzasz do postaci schodkowej wtedy wyznacznik to iloczyn elementów na
przekątnej głównej
22 maj 22:35
maniek: czyli postać schodkowa − eliminacja Gaussa

?
22 maj 22:37
Krzysiek: tak
22 maj 22:38
maniek: mając wyznacznik macierzy:
|1 2 3 4|
|2 3 4 1|
|3 4 1 2|
|4 1 2 3|
przekształciłem go do formy
|1 2 3 4|
|0 −1 −2 −7|
|0 −2 −8 −10|
|0 −7 −10 −13|
to teraz liczę:
det(A) = 1 * (−1)
1 + 1 * det(B) = 160
detB = |−1 −2 −7|
|−2 −8 −10|
|−7 −10 −13|
dobrze ?
23 maj 19:05
maniek:
23 maj 19:15
maniek:
23 maj 19:37
Krzysiek: ok
23 maj 20:01
maniek: mam teraz drugi wyznacznik:
|1 2 3 4 5|
|10 9 8 7 6|
|11 10 9 8 7|
|20 19 18 17 16|
|21 22 23 24 25|
tutaj próbowałem podobnie wyszło:
|1 2 3 4 5|
|0 −11 −22 −33 −44|
|0 −10 −20 −30 −40|
|0 −21 −42 −63 −84|
|0 −20 −40 −60 −80|
oba wyznaczniki mają 0 więc się zgadza
to teraz będę musiał rozpisać tę macierz:
|−11 −22 −33 −44|
|−10 −20 −30 −40|
|−21 −42 −63 −84|
|−20 −40 −60 −80|
masz jakiś pomysł jak szybko to wykonać i nie zakopać się w obliczeniach

?
23 maj 20:07
maniek:
23 maj 20:40
maniek:
23 maj 23:14
asdf: −11 − (−10) = −1
−21 − (−20) = −1
później powinno być łatwiej, próbuj
23 maj 23:21
maniek: bardziej mi chodziło, którą kolumnę wyzerować
23 maj 23:22
asdf: ..dostaniesz −1 i −1, jak znowu to odejmiesz od siebie bedziesz mieć:
(−1)−(−1) = 0
23 maj 23:28
maniek: mógłbyś to jakoś bardziej szczegółowo przedstawić ?
23 maj 23:29
asdf: do pierwszego wiersza przypisz: pierwszy − drugi
do trzeciego wiersza pzypisz: trzeci − czwarty
pozniej:
do trzeciego wiersza przypisz: trzeci − pierwszy
23 maj 23:40
maniek: drugi i czwarty bez zmian?
tak można? jeżeli tak to na jakiej podstawie ?
23 maj 23:41
asdf: ja dawno te macierze mialem i osobiscie ich nie lubie..nie wiem czemu, mowie Ci jak mozesz
zrobic i probuj. Sorry, ale mam cos innego na glowie z analizy.
23 maj 23:52
maniek: to może ktoś inny się wypowie ?
24 maj 00:02
24 maj 14:19
dawid: |−11 −22 −33 −44|
|−10 −20 −30 −40|
|−21 −42 −63 −84|
|−20 −40 −60 −80|
| −1 −2 −3 −4|
|−10 −20 −30 −40|
|−1 −2 −3 −4|
|−20 −40 −60 −80|
| −1 −2 −3 −4|
|−10 −20 −30 −40|
| 0 0 0 0|
|−20 −40 −60 −80|
dobrze

?
27 maj 21:49
dawid: i wtedy wyznacznik wynosi 0, zgadza się

?
27 maj 22:14
dawid: ponieważ wybieram linię w której jest największa liczba zer, a skoro są same zera to znaczy, że
det(A) = 0
27 maj 22:14
dawid:
27 maj 22:42
dawid:
28 maj 12:39