Pomocy
studencina: Czesc! Rozwiązuje tu pare zadan z równań rózniczkowych metodą uzmieniania stałej i natknąłem
sie na pare przeszkód. Bardzo prosilbym o pomoc w okazaniu jakiejs wskazówki odnosnie tych
równan rózniczkowych:
| | dy | |
1) x |
| + y = xsinx W tym równaniu jestem na etapie gdzie −C'(x)x−C(x) −C(x)=sinx . |
| | dx | |
Mysle ze cos jest tu źle bo powinno sie skrócic całe C(x) moim
zdaniem
| | dx | | 1 | |
2) |
| = |
| Tu nie mam pojecia za co się wziąść.... |
| | dy | | xcosy+sin2y | |
| | dy | |
3) |
| + ytgx=sin2 x Tu też stoję w miejscu |
| | dx | |
| | dy | | y | | 2lnx | |
4) |
| − |
| =2 lnx W tym równaniu wychodzi mi C'(x)= |
| |
| | dx | | x | | x | |
| | dy | |
5) |
| − xy = xex2 W tym jestem w miejscu mając C'(x) * |
| | dx | |
e
(U{1}/{2})
x2 = xe
x2
22 maj 20:45
Krzysiek: 1.musi być źle skoro się nie skraca...
rozwiązanie równania jednorodnego (y'+y/x=0 (dla x≠0, dla x=0 ,y=0 )to:
y=C/x
rozwiązując równanie niejednorodne metodą uzmienniania stałej:
C'(x)/x−C(x)/x2+C/x2=sinx
C'(x)=xsinx
C(x)=∫xsinxdx
i tą całkę liczysz przez częśći
2.nie wiem jak takie równanie rozwiązać (rozdzielić zmiennych nie bardzo się da)
3.4,5, najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne.
możesz skorzystać z gotowego wzoru:
y'+t(x)y=0
y=Ce−∫t(x)dx
a potem rozwiązujesz równanie niejednorodne.
4. jeżeli tyle Tobie wyszło to do policzenia tej całki zrób podstawienie: t=lnx
22 maj 20:57
studencina: w 1) to wychodzę od takiej postaci:
| | dy | | y | |
y' + y/x = 0 i to mam dalej |
| = − |
| co po krótkich przekształceniach dostaje |
| | dx | | x | |
| | dy | |
w 3 jestem na etapie probowania rozdzielic zmiennych |
| = −y tgx nie wiem jak dalej  |
| | dx | |
w 2 to chyba mozna zamienic zmienne, zrobic tak zeby x(y)
22 maj 21:07
studencina: da sie cos z tym zrobic?
22 maj 21:24
studencina: pomoże mi ktos?
22 maj 21:38
Krzysiek: 1. ok albo korzystasz z tego wzoru co podałem
3. dy/y=−tgxdx
22 maj 21:39
studencina: w 1 i to wtedy bedzie y=−Cx ? to znow wracam do punktu wyjscia ze nie mozna tego skrocic

w 3 tez mi jakos nie chce sie skrócic, mam tak:
y = C(x)e
(−ln|cosx|)
wychodzi poznije jakas skomplikowana pochodna i stoje w kropce
22 maj 21:46
studencina: UP
22 maj 21:58
studencina: Krzysiek jak ci wyszło y= C/x ?
22 maj 22:02
Krzysiek: 1. ln|y|=−ln|x|+c
|y|=eln|x|−1+c
y=ec*1/x
y=C*1/x
3.y=C*elncosx=Ccosx
22 maj 22:06