Wyznacz długości boków tego prostokąta.
wajdzik: Pole i obwód prostokąta są równe m, gdzie m>0. Wyznacz długości boków tego prostokąta.
P=ab=m
Obw=2a+2b=m
{a*b=m
{2a+2b=m
I teraz mam problem.
| | m | |
Bo wyznaczam z pierwszego równania a i mam a= |
| , idąc dalej tym tropem osiągam... |
| | b | |
2b
2−bm+m=0
Δ
b=m
2−8m
Δ
m=64−0=64
m
1=0
m
2=8
Coś tutaj pomieszałem ... mógłby ktoś pomóc?
22 maj 20:21
wajdzik:
22 maj 20:32
ZKS:
ab = m
| | m | |
2a + 2b = m ⇒ b = |
| − a |
| | 2 | |
| | m | | m | |
Ustalamy dziedzinę a > 0 ∧ |
| − a > 0 ⇒ a ∊ (0 ; |
| ). |
| | 2 | | 2 | |
m
2 − 16m = 0
m(m − 16) = 0 ⇒ m = 0 ∨ m = 16 ∧ m > 0 ⇒ m = 16
a
2 − 8a + 16 = 0
| | 16 | |
(a − 4)2 = 0 ⇒ a = 4 ∧ b = |
| − 4 = 4 |
| | 2 | |
22 maj 20:34
wajdzik: Dzięki ZKS, wszystko pojąłem.
22 maj 20:49
ZKS:
Na zdrowie.
22 maj 20:50
wajdzik: Wynik z tyłu książki jest jednak nieco inny, luknij jak możesz.
| | m−√m2−16 | | m+√m2−16m | |
a= |
| ; b= |
| dla m≥16 |
| | 4 | | 4 | |
22 maj 20:55
PW: Książka nie klamie.
Proponuję dojść do tego następująco:
Skoro a i b są bokami prostokąta,to są liczbami dodatnimi, a więc dla pewnej dodatniej liczby x
jest b=ax. Z treści zadania
ab=2a+2b,
a więc
a•ax=2a+2ax,
skąd
czyli równość obwodu i pola (liczbowa, bez uwzględnienia jednostek) oznacza, że boki mają
| | 2a | |
Rozwiązanie równania a• |
| =m daje taki wynik jak podał wajdzik. |
| | a−2 | |
22 maj 21:29
ZKS:
No tak bo nie wiem czemu Δ przyrównywałem do 0 spojrzałem na Twoje rozwiązanie.
| | 1 | |
√Δ = |
| √m2 − 16m zał. m ≥ 16 |
| | 2 | |
| | m | | m − √m2 − 16m | |
b1 = |
| − |
| = |
| | 2 | | 4 | |
| 2m − m + √m2 − 16m | | m + √m2 − 16m | |
| = |
| |
| 4 | | 4 | |
albo
| | m | | m + √m2 − 16m | | 2m − m − √m2 − 16m | |
b2 = |
| − |
| = |
| = |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
22 maj 21:35