Rozwiąż równanie
Dawid: Rozwiąż równianie.
3x(x+3)=(x+3)
2
Wychodzi mi 8x
2+3x−9=0 i delta 297

wiec cos pewnie źle zrobiłem, pomocy.
22 maj 20:12
ZKS:
Nie lepiej wyłączyć wspólny czynnik przed nawias?
3x(x + 3) = (x + 3)2
(x + 3)2 − 3x(x + 3) = 0
(x + 3)(x + 3 − 3x) = 0
Dokończ.
22 maj 20:15
Dawid: x2−12x+9=0 dobrze?
22 maj 20:22
ZKS:
A czemu nie chcesz liczyć tamtym sposobem?
22 maj 20:25
Dawid: wymnożyłem te dwa nawiasy, inaczej nie wiem jak.
22 maj 20:26
ZKS:
Jak masz iloczyn liczby a * b to kiedy one dadzą wartość równą zero? A no wtedy kiedy
a = 0 ∨ b = 0. Spróbuj teraz zrobić wystarczy te nawiasy przyrównać do zera.
22 maj 20:34