Miary kątów ostrych
uczeń: Jedna z przyprostokątnych trójkąta jest o 2 krótsza od przeciwprostokątnej.
Środkowa poprowadzona do tej przyprostokątnej ma długość 2√6
Oblicz miary kątów ostrych tego trójkąta i długości jego pozostałych środkowych.
22 maj 20:00
irena_1:

R=2
√6
c=2R=4
√6
a=4
√6−2
b
2=(4
√6)
2−(4
√6−2)
2=96−96+16
√6−4=16
√6−4
| | 2√6−2 | | 6−√6 | |
sinα= |
| = |
| ≈0,2959 |
| | 4√6 | | 12 | |
Przybliżona wartość kąta− z tablic
Wstaw i policz
22 maj 20:30
Eta:
@
irena .... z tego co ja widzę, to źle zinterpretowałaś treść zadania
22 maj 21:40