Skroc wyrażenie wymierne i podaj zalozenie.
schibi: Bardzo proszę o pomoc.
22 maj 19:38
Sinudoidalny: Dzwon na 112 pomoc nie prZyjdie sama
22 maj 19:39
schibi: Chce tylko zęby ktoś mi powiedział co trzeba zrobić bo nie mam pojęcia, a obliczenia sam
zorbie.
22 maj 19:42
Sinudoidalny: Jak zeby to do stomatologa dzwon
22 maj 19:43
schibi: Super jesteś normalnie zastanawiam się czy mam czas robić ss na mistrzowie.org.
22 maj 19:44
Sinudoidalny: Ok daj pomyśleć na jutro to będę miał
22 maj 19:45
Saizou : najpierw dziedzina
a) wyciągnij x przed nawias z mianownika i licznika
b) rozłóż licznik ze wzoru a3+b3 i mianownik np. z delty na pewno coś się skróci
22 maj 19:46
Sinudoidalny: Kurczy juz to miałem ale on mnie wyprZedil
22 maj 19:47
Eta:
a) x≠0 i x≠ 5
| | 3 | |
b) x≠ |
| i x≠ −2 a3+b3= (a+b)(a2−ab+b2) ⇒ x3+8=(x+2)(x2−2x+4) |
| | 2 | |
2x
2+x−6 Δ=.... x
1=.... v x
2=.... ⇒ 2(x−x
1)(x−x
2)
| (x+2)(x2−2x+4) | |
| = ........ |
| (2x−3)(x+2) | |
22 maj 19:48
schibi: | | x2+2x | |
a) |
| (pomylilem sie powinno byc 3x zamiast 5x) |
| | x2−3x | |
Nie wiem co dalej.
22 maj 19:49
22 maj 19:51