matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Damian:
dwa wielokąty są podobne w skali 1:5=(25).Pole jednego z nich jest równe 17cm2.Oblicz pole drugiego wielokąta.
19 wrz 18:30
Kasia:
P
1
/P
2
=(1/5)
2
17/P
2
= 1/25 P
2
=(17*25) cm
2
P
2
=425cm
2
19 wrz 19:20