Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html porozwiazuj sobie te przyklady
b)1. zalozenie x nie rowna sie( −2 )
2. Sprowadzamy lewa stone do wspolnego mianownia
3x+3=2x(x+2)
3x+3=2x
2+4x
−2x
2−4x+3x+3=0
−2x
2−x+3=0 /*(−) to nie jest funkcja tylko rownanie wiec moge sobie zmienic znak na przeciwny
zeby bylo lepiej liczyc −pomnozylem przez minus −wolno mi
2x
2+x−3=0
delta = 25 a
√25=5 wiec x
1=−1,5 i x
2=1 .Sa to rozwiazania tego rownania . Przyjalem z
ewzory na delte x
1 i x
2 znane sa
drugi sprobuj sama rozwiazac. . jak beda klopoty to pisz .