UKŁADY RÓWNAŃ LINIOWYCH
Martusia: Rozwiązaniem układu równań (n+2)x+y=5−m
4x+(o,5n+2)y=1−m
jest para liczb x=−1 i y=2. Znajdź liczby m i n.
22 maj 18:57
Eta:
Podstaw dane za x i y i rozwiąż układ równań z "n" i "m"
22 maj 19:00
Martusia: ALe nie wiem co dalej
Podstawiam:
(n+2)−1+2=5−m
−4+(0,5n+2)2=1−m
Obliczam:
−n−2+2=5−m
−4+n+4=1−m
Skreślam to co się redukuje i zostaje:
−n=5−m
n=1−m
I teraz co?
22 maj 19:07
Eta:
m−n=5
m+n=1
−−−−−
2m=6 ⇒ m=3 to n= −2
22 maj 19:10
ZKS:
No rozwiąż ten układ równań. Możesz dodać do siebie te równania.
22 maj 19:11
Eta:
22 maj 19:14
ZKS:
22 maj 19:15
Martusia: AAaaaaa no bo mi cały czas wychodziło że 1−m=5−m i m tu skracałam i nic mi nie wychodziło...
DZIĘKUJĘ
22 maj 20:00