obliczyć granicę ciągu (n-> do nieskończoności)
Aga: | | (n+1)4−(n−1)4 | |
lim |
| |
| | (n+1)4+(n−1)4 | |
22 maj 18:31
eldo ciongnie kogz: 1 ?
22 maj 18:51
Paula: Wychodzi 0
Podziel wszystko przez n4. Weźmy pierwszy nawias w liczniku: (n+1)4/n4 = (n+1/n)4 =
(1+1/n)4
1 zbiega do jedynki a 1/n do 0, czyli w tym nawiasie zostanie 14=1. To samo zrób z innymi
nawiasami. Ze wszystkich zostają tylko 1. Więc ostatecznie: 1−1/1+1=0/2=0
22 maj 20:18
Aga: dzięki wielkie
24 maj 18:45
Aga: mam jeszcze takie zadanie: obliczyć granicę funkcji:
a) lim przy x−>5 √x−1−2x−5
24 maj 18:53
Aga: i obliczyć monotoniczność ciągu an= 2n2−83n+6
24 maj 18:55
Mila:
| | √x−1−2 | | 0 | |
lim x→5 |
| = masz symbol [ |
| ]= |
| | x−5 | | 0 | |
24 maj 19:17
Mila: Ciąg− monotoniczność:
| | 2n2−8 | | 2(n2−4) | | 2(n−2)*(n+2) | |
an= |
| = |
| = |
| |
| | 3n+6 | | 3(n+2) | | 3(n+2) | |
| | 2 | | 4 | |
f(x)= |
| x− |
| jest funkcją liniową rosnącą dla x∊R, zatem |
| | 3 | | 3 | |
a
n jest rosnący dla n∊N+
24 maj 19:22