pochodna
Majka: Proszę o pomoc, monotonicznosc, ekstrema lokalne, punkty przegięcia, wkleslosc i wypuklosc.
f(x)=lnx−x
22 maj 17:55
Nienor: I jeszcze frytki do tego

Potrafisz napisać jak, teroretycznie się to wyznacza
22 maj 18:06
Majka: frytki, chętnie

f'(x)=
1x−1
f'(x)=0 f'(x)>0 f'(x)>0
1x−1=0
1x=1
x=1
f. rośnie (1, niesk)
f. maleje (−niesk, 1)
brak ekstremów
dobrze?
22 maj 18:10
22 maj 18:13
Nienor: Nie mam frytek właśnie

Jest ekstremum x=1. Pochodna się tam zeruje i zmienia znak, więc wszystko ok.
22 maj 18:15
Majka: oj szkoda, moze następnym razem

aha, dzięki, a co zrobic w drugim przypadku?
22 maj 18:17
Nienor: x∊∅, nie ma punktów przegięcia
22 maj 18:18
Majka: ok, czyli funkcja jest wklęsla w R, zgadza sie?
22 maj 18:20
22 maj 18:25
Majka: dzięki śliczne za pomoc

za link również dziękuje, zapewne sie przyda

aczkolwiek z
większością przypadków nie mam problemów
22 maj 18:28
Nienor:
22 maj 18:51