funkcja kwadratowa
pysiaaa: Do funkcji kwadratowej danej wzorem f(x)= −2(x+1)(x−2)
a)wyznacz miejsca zerowe
b) oblicz współrzędne wierzchołka
c) oblicz współrzędne punktu przecięcia paraboli z osią y
d) zaznacz charakterystyczne punkty i naszkicuj wykres funkcji
22 maj 17:34
Krzysiek : Powiedz tak szczerze . Nie che CI sie robic czy nie rozumiesz . jesli nie rozumiesz to czego.
Przeciez do wszystkiego co masz obliczyc sa odpowiednie wzory ktore masz w notatkach.
22 maj 17:49
pysiaaa: oj nie łapie co w tym chodzi czyli ze miejsce zerowe bedzie 1 i −2?
22 maj 17:55
Madzik: miejsca zerowe x=−1 i x=2
22 maj 18:00
pysiaaa: ale czemu x= −1a i x=2 ?
22 maj 18:03
Madzik: Powinnaś mieć na lekcji te własności, po prostu zapamiętaj, że zawsze tak jest na odwrót
22 maj 18:06
pysiaaa: no to teraz muszę obliczyć współrzędne wierzchołka to bd f(x)= −2(x+1)(x−2)?
22 maj 18:14
Krzysiek : To nie sa dobre miejsca zerowe.
Popatrz . Funkcja jest opisana wzorem y=−2(x+1)(x−2) .jaka to jest postac?. Jest to postac
iloczynowa czyli a(x−x1)(x−x2)=0 . W tej postaci masz miejsca zerowe za darmo .
Ogolnie jest tak Aby wyznaczyc miejsca zerowe z tej postaci to bierzesz liczby ale ze
zmienionym znakiem czyli jak masz (x−2)(x+5) to miejscami z erowymi beda x=2 i x=−5 . BO
zobacz jesli maja byc to miejsca zerowe to nawiasy musza sie zerowac czyli x−2=0 to x=2 to
samo x+5=0 to x=−5 .
Czy teraz juz jest jasne ? Reasumujac nasza funkcja bedzie miala miejsca zerowe x=−1 i x=2. NO
to mamy punkt a zalatwiony Teraz punkt b)
Do obliczenia wspolrzednych wierzcholka potrzebna nam jest postac ogolna rownania kwadratowego
gdyz z tej postaci obliczymy delte i wspolczynniki rownania .
Postac ogolna jest taka ax2+bx+c=0 postac ta uzyskamy jesli wymnozymy nawiasy zpostaci
iloczynowej przez siebie . Wzory na wspolrzedne wierzcholka znasz?. Jesli nie to poznasz .
Teraz wymnoz te nawiasy czyli y=−2(x+1)(x−2) to y=
22 maj 18:20
Madzik: W=(p,q)
xw=p
xw=x1+x22
xw=−1+22=12
p=12
teraz za x podstaw to p i wyliczysz y, a to q
y= −2(x+1)(x−2)
22 maj 18:23
Krzysiek : Madzik. Jesli juz piszesz kolezance takie wzory to przynajmniej jej wytlumacz skad sie to
wzielo. Jak zauwazylas kolezanka w ogole ma trudnosci z rownaniami kwadratowymi.
22 maj 18:29
pysiaaa: no to xw wyjdzie mi 0,5
22 maj 18:32
Krzysiek : TO teraz pytanie . Wiesz skad ten wzor na xw sie wzial? . I napisz jaka jest postac ogolna
tego rownania .. Chodzi o to zebys sie nauczyla przeksztalcac jedna postac na druga .
22 maj 18:36
Krzysiek : Dlaczego nie piszesz?
22 maj 18:50