Parabole, parametry
Odii: 1)Wyznacz współczynniki p i q trójmianu y= x2 +px+q wiedząc, że wykres przecina oś y w punkcie
A(0,3) i jest styczny do osi x
2)Wyznacz wartości parametru m tak, aby trójmian y = mx2 + 3x + 4
a) miał dwa miejsca zerowe
b)miał jedno miejsce zerowe
c)nie miał miejsc zerowych
22 maj 17:34
Krzysiek : Zadanie nr2
a) delta >0
b)delta =0
c) delta <0 i jeszcze jedna zalozenie m−nie rowna sie 0
22 maj 17:54
Odii: czyli podstawiam do wzoru i w tym a wychodzi mi m< 9/16 , tak?
22 maj 18:18
Mila:

1)Wyznacz współczynniki p i q trójmianu y= x
2 +px+q wiedząc, że wykres przecina oś y w punkcie
A(0,3) i jest styczny do osi x.
f(0)=3⇔0
2+p*0+q=3⇔q=3
f(x)=x
2+px+3
wykres styczny do OX⇔jest jedno miejsce zerowe⇒Δ=0
Δ=p
2−4*3
p
2−12=0⇔p
2=12
p=
√12 lub p=−
√12
p=2
√3 lub p=−2
√3
f(x)=x2+2√3x+3 lub
f(x)=x2−2√3x+3
22 maj 19:09