.
asdf: Witam
całka
(x
2−x+2)' = 2x − 1, czyli sprowadzę mianownik jakoś do tej postaci, zeby pozniej mieć ln|...|
| | 3 | | 4*2 | | 3 | | 8 | |
3x + 4 = |
| (2x + |
| ) = |
| (2x + |
| ) = |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| 3 | | 3 | | 8 | |
| (2x + 1 − |
| + |
| ) = |
| 2 | | 3 | | 3 | |
| 3 | | 11 | |
| (2x − 1 + |
| ) ...no i mam całkę: |
| 2 | | 3 | |
| 3 | | 2x−1 | | 3 | | | |
| ∫ |
| dx + |
| ∫ |
| dx = |
| 2 | | x2−x+2 | | 2 | | x2−x+2 | |
pierwszą całkę łatwo policzę:
| 3 | | 2x−1 | | 3 | |
| ∫ |
| = |
| ln|x2−x+2| + C |
| 2 | | x2−x+2 | | 2 | |
teraz druga całka:
| 3 | | 11 | | 1 | | 11 | | 1 | |
| * |
| ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| 2 | | 3 | | x2−x+2 | | 2 | | x2−x+2 | |
x
2−x + 2 = 0, Δ < 0, czyli na postać kanoniczną daje:
| | 1 | | 1 | | 7 | | 1 | | 7 | |
x2−x+ 2 = x2 − 2* |
| x + ( |
| )2 + |
| = (x− |
| )2 + |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
teraz całka wygląda tak:
| 11 | | 1 | | 1 | |
| * |
| arctg(U{x− |
| }{√7/4) + C |
| 2 | | √7/4 | | 2 | |
jak to wszystko połącze to mam:
| 3 | | 11 | | 1 | | 1 | |
| ln|x2−x+2| + |
| * |
| arctg(U{x− |
| }{√7/4) + C |
| 2 | | 2 | | √7/4 | | 2 | |
dobrze
22 maj 17:21
asdf: w wyniku koncowym zapomnialem klamry, poprawie i zamiast w. bezwzg. moge dac zwykly nawias:
| 3 | | 11 | | 1 | | | |
| ln(x2−x+2) + |
| * |
| arctg( |
| ) + C |
| 2 | | 2 | | √7/4 | | √7/4 | |
22 maj 17:23
asdf:
22 maj 17:47
asdf:
22 maj 18:00
ZKS:
Zgadza się tylko że chyba wiesz ile to jest √4? Bo trochę nie za ładnie to wygląda.
22 maj 18:47
asdf: Ok, dzięki,
√4....nie wiem ile to jest

−2?
22 maj 19:32
Sinudoidalny: A weź spierdlaj z tym
22 maj 19:35
asdf: to mnie goń
22 maj 19:36
Sinudoidalny: Jutro mam spr z trygonometria na co zwrócić uwagę ?
22 maj 19:37
asdf: na kąty
22 maj 19:38
Sinudoidalny:
22 maj 19:40
asdf: nie wiem co tam masz...zależy też czy szkoła średnia, czy studia...patrz na wszystko

a
najlepiej rób 2 razy

Ja tak na kazdym kolokwium robie, jak anrazie skutkuje to bardzo
dobrze
22 maj 19:42
Sinudoidalny: Dobrze tak zrobię mistrzu jutro powiem ci jak mi poszło trzymaj sie
22 maj 19:47