matematykaszkolna.pl
kwasy karboksylowe Liliana: podaje zadania z chemii−− > kwasy karboksylowe, gdyby ktoś był łaskaw, beede wdzieczna gdyż one zadecyduja jaką dostanę ocene końcoqworoczną... 1.zaprojektuj dościwadczeenie, które pozwoli odróżnić stearynian sodu od etanianu sodu . podaj nazwę odczynnika któego użyjesz. napisz równanie reakcji − octanu wapnia z wodą − butanianu etylu z roztworem wodorotlenku sodu.
22 maj 16:47
Liliana: odświeżam, pomoże ktoś, będę bardzo wdzieczna...
22 maj 20:17
Mateusz: Pierwsza mysl to mozna zbadac odczyny wodnych roztworow ale zarowno w przypadku octanu sodu jak i stearynianu mamy odczyn zasadowy octan sodu dlatego ze jest solą słabego kwasu czyli octowego a mocnej zasady tj NaOH a stearynian sodu to mydło a mydła sa solami słabych kwasow i mocnych zasad wiec porownanie na podstawie koloru papierka odpada emotka musimy szukac innej mozliwosci mozna wykryc stearynian sodu np w takiej reakcji: 2C17H35COONa+CaCl2→(C17H35COO)2Ca↓+2NaCl gdzie stearynian wapnia wytrącił sie jako osad natomiast jesli przeprowadze reakcje CH3COONa z CaCl2 to otrzymam: (CH3COO)2Ca+ 2NaCl czyli nic sie nie wytrąci teoretycznie tego typu analiza jest zaliczana do analizy ilosciowej bo osad z pierwszego doswiadczenia moge przemyc,osuszyc i dokładnie zwazyc oczywiscie w praktyce zeby ustalic czy rzeczywiscie w drugiej probowce mam octan sodu musze wykonac jeszcze pare innych analiz zeby miec pewnosc np moge dokonac dekarboksylacji octanu sodu gdzie powstaje mi metan + Na2CO3 gdzie ja moge rozpuscic węglan(zakładajac ze mam nieznaną substancje) w wodzie ktora zawiera nieco wskaźnika uniwersalnego ktory zabarwi mi sie na kolor purpurowy lub tez moge do Na2CO3 dodac nieco rozcienczonego kwasu np solnego wtedy wydzielac mi sie bedzie gazowy CO2 ktory moge z kolei przepuscic przez wode wapienną i zaobserwowac jak mętniejeemotka
23 maj 12:11
Mateusz: Aha no i w praktyce tez musze wykryc czy rzeczywiscie mam kation Na+ a tego dokonuje za pomoca spalani czyli nabieram nieco substancji na koniec drutu(musi byc czysty) platynowego lub nichromowego powinienen zobaczyc intensywnie żółty płomień... ale tak jak mowie to w praktyce a w szkole wystarczy samo wytrącenie sie osadu stearynianu wapnia emotka
23 maj 12:15
aniabb: a może tylko zakwasić ..kwas stearynowy jest nierozpuszczalny, a octowy pachnie octem
23 maj 12:16
Mateusz: mhm podobnie mozna z amoniakiem polecam wrazenia węchowe niezapomniane
23 maj 12:52
aniabb: całą jakościową analizę organiczną robiliśmy na węch dzięki czemu potem 5h luzu na "świeżym" powietrzu szkolnego boiska niezapomniane to są merkaptany emotka
23 maj 13:32
Mateusz: emotka no metanotiol chyba niezapomniany ale pewnie było tez cos przyjemniejszego jak np zapach ananasow albo zapach gotowanych grzybow(1−okten−3−on) a tak zapytam zapach skatol−u znasz ?
23 maj 13:45
Mateusz: O.oo jeszcze kadaweryna ta to dopiero pachnie
23 maj 13:46
aniabb: robiliśmy octan izoamylu..stężony dawał zawroty głowy..ale w drugim końcu sali się zachwycali że tak ładnie bananowo ....
23 maj 20:55
Mateusz: O.oo właśnie jeszcze banany emotka te to dopiero były
23 maj 21:14