chemia kwasy karboksylowe
Liliana: Czy mógłby mi ktoś pomóc z zadaniami z chemiii/? napisze je jesli ktos powie, ze moze mi pomóc
bo jest dobry z chemii ... chodzi o kwasy karboksylowe, podejmie sie ktoś?
22 maj 16:13
Nienor: Jak napiszesz zadanie, będzie dopiero wiadomo czy ktoś umie je rozwiązać, czy nie.
22 maj 16:34
Liliana: w wyniku reakcji 11 g kwasu monokarboksylowego nasyconego z magnezem otrzymano 1,4 dm3 wodoru
w warunkach normalnych. oblicz masę molową tego kwasu , podaj wzór półstrukturalny i nazwę
tego kwasu.
22 maj 16:43
Nienor: 2C
nH
2n+1COOH + Mg → (C
nH
2n+1COO)
2Mg+H
2↑
W warunkach normalnych 1mol gazu ma objętość: V=22,4 [dm
3]
Jeżeli twój gaz zajmuje V
1=1,4[dm
3], to znaczy, że wytworzyło się go n=0,0625 mola. Czyli
patrząc na stechiometrią reakcji kwasu było: 0,125 mola.
1 mol kwasu waży: 12*n+(2n+1)+12+2*16+1=12n+2n+1+12+32+1=14n+46
0,125 mola waży: 11g
Układając proporcję:
11=5,75+1,75n
n=3
Szukany kwas ma wzór C
3H
7COOH, mądra strona twierdzi, że jest to kwas masłowy.
Głowy za to zadanie zdecydowanie nie daję, ale wyszło coś sensownego, więc może być dobrze.
22 maj 17:00
Liliana: Nienior, dziękuję za pomoc

!
22 maj 17:06
Nienor:
22 maj 17:09
Mateusz:
Ale ja moge dac

, jest dobrze to ma byc kwas butanowy
22 maj 19:27