zdanko
fizyka: W wahadło balistyczne (wypełniony piaskiem worek zawieszony na długiej linie) o masie M = 2 kg
uderza pocisk o masie m = 10 g. Po tym uderzeniu środek masy wahadła unosi się o x = 12 cm
licząc w kierunku pionowym. Obliczyć prędkość pocisku tuż przed zderzeniem, przyjmując, że
utkwił on w
wahadle.
22 maj 16:06
Nienor: mv
o=(M+m)v − zasada zachowania pędu.
Teraz tylko trzeba wyliczyć v.
Jeżeli założymy, że przed wychyleniem enegia potencjalna wahadła wynosi E
P.
Przed wychyleniem wahadła energia mechaniczna jest równa:
E
1=E
P+E
k
Po wychyleniu:
E
2=E
P+E
p
E
p=(M+m)gx
Z zasady zachowania energii:
E
1=E
2
E
P się skraca (dlatego można było przyjąć E
P=0)
v=
√2gx
| | (2+0,01)*√9,81*2*0,12 | | m | |
vo= |
| ≈308,5[ |
| ]
|
| | 0,01 | | s | |
22 maj 16:43