lplp
fizyka: Człowiek przesuwa ruchem jednostajnym skrzynię o ciężarze Q = 1000 N po podłodze na drodze s =
10 m. Jaką siłą F musi on działać na skrzynię, jeżeli kierunek działania może być zorientowany
tylko pod kątem α = 30o do poziomu? Jaką wykona przy tym pracę W? Współczynnik tarcia μ =
0,1. Rozważyć dwa przypadki:
(a) człowiek pcha skrzynię,
(b) człowiek ciągnie skrzynię
22 maj 16:05
fizyka: ?
22 maj 22:35
Nienor:

Czerwone siła F
| | m | |
Niebieskie siła grawitacji Fg=Q=mg, gdzie g≈9,81 [ |
| ]
|
| | s2 | |
Różowe składowa F odpowiedzialna za przesuwanie F
x=Fcosα
Zielona składowa F stanowiąca przyczynek do nacisku F
y=Fsinα
Na siłę nacisku skłądają się F
N=F
g+F
y
Siła tarcia (szara) to T=μF
N
Z II zasady dynamiki Newtona ruch ciała można opisać równaniem:
ma=F
x−T
ma=Fcosα−μ(mg+Fsinα)
Pracę wyknuje siła
ma, czyli W=mas=s(Fcosα−μ(mg+Fsinα))
23 maj 13:54
Nienor:

Oznaczenia sił jak wcześniej.
T=μ(F
g−F
y)=μ(Q−Fsinα)
Siłą pchającą ciało jest F
x.
ma=F
x−T
ma=Fcosα−μ(Q−Fsinα)
W=mas=s(Fcosα−μ(Q−Fsinα))
23 maj 13:59