ciąg arytmetyczny
sukces: Suma n (n>1) początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa wyrazowi an . Stosunek
różnicy tego ciągu do wyrazu pierwszego wynosi −0,25 . oblicz n i a5 .
22 maj 15:59
Mila:
(1)2a
n=(a
1+a
n)*n
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=−4r+(n−1)*r podstawiam do (1)
2(−4r+(n−1)*r)=(−4r+(−4r)+(n−1)*r)*n
−8r+2(n−1)*r=[(−8r+(n−1)*r]*n /:r
−8+2n−2=(−8+n−1)*n
−10+2n=−9n+n
2
n
2−11n+10=0
n=10
dokończ
22 maj 17:16
Mila:
Gdyby r=0 to stosunek różnicy tego ciągu do wyrazu pierwszego też byłby równy 0 a jest równy (
−0,25).
23 mar 21:04