zastosowanie funkcji kwadratowej
nieznajoma: jakie wymiary powinien mieć prostokąt o obwodzie 16 aby kwadrat długości jego przekątnej był
najmniejszy.
Suma długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest równa 10. Jakie powinny być
długości boków tego trójkąta , aby jego pole było największe ?
22 maj 15:22
Saizou : no i w czym problem? ładne proste zadanka optymalizacyjne
22 maj 15:41
Mati_gg9225535:
1.
2a + 2b = 16 ⇒ a + b = 8 ⇒ b = 8 − a
p− przekątna
p = √a2 + b2
p2 = (√a2 + (8−a)2)2 = a2 + (8−a)2 oznaczasz to np jako p(x), wyznaczasz dziedzinę i
komentujesz, że jest to f. kw... która przyjmuje wartość najmniejszą dla x=p o ile p ∊ D
22 maj 15:43
nieznajoma: jeżeli ktoś to rozumie to może proste ja dopiero zaczynam i jakoś widze w tym problem .
Matigg9225535: dziękuję .
22 maj 15:45
Mati_gg9225535: spróbuj zaczai 2 sama jak coś to będę czuwał w razie problemów dopytaj
22 maj 15:47
Mati_gg9225535: zacząć*
22 maj 15:47
nieznajoma: pewnie i tak nic z tego nie wyjdzie . ale będę próbowała ...
22 maj 15:53