Geometria analityczna, 2 zadania
Janek: Witam, mam prośbe, co do 2 zadanek
1. Proste y−5x=2 i 4y+x=8 przecinają się w punkcie A, a prosta k przecina te proste w punktach
B i C. Punkt S ( 7/2, −3/2) jest środkiem odcinka BC. Oblicz:
a) współrzędne punktów Bi C
b) odległość punktu A od prostej k i pole trójkąta ABC
2. Prosta x−y=1 przecina okrąd x
2+6x+y
2−4y−13=0 w punktach A i B. Oblicz pole trójkąta ABC
oraz współrzędne punktu C, jeżeli AC jest średnicą tego okręgu.
Mam nadzieje, że ktoś pomoże
22 maj 15:21
Patronus: 1.
y − 5x = 2
4y + x = 8
4y − 20x = 8
4y + x = 8
−21x = 0
x = 0
y = 2, punkt A=(0,2)
punkt B = (x
B, 5x
B + 2), C = (x
C, −1/4x
C + 2)
| | xB + xC | | 5xB + 2 − 1/4xC + 2 | | 7 | | 3 | |
S = ( |
| , |
| ) = ( |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Po obliczeniach: x
B = 1, x
C = 6
Czyli punkty B = (1, 7), C = (6, 1/2)
22 maj 15:51
Godzio:
x − y = 1
x2 + 6x + y2 − 4y − 13 = 0 ⇒ (x + 3)2 − 9 + (y − 2)2 − 4 − 13 ⇒ (x + 3)2 + (y − 2)2 = 26,
S(−3,2)
x = 1 + y
(1 + y)2 + 6(1 + y) + y2 − 4y − 13 = 0
Uporządkuj (to drugie równanie) i policz rozwiązania y1 i y2, wstaw je do pierwszego równania
(x = 1 + y) i wylicz x1 i x2, masz 2 punkty przecięcia i teraz znajdź równanie prostej
przechodzącej przez A i S, i powtórz procedurę, w ten sposób masz punkt C, dalej to już
podstawienie do wzoru, próbuj jak coś to dam jakieś wskazówki (zadanie jest pracochłonne).
22 maj 15:52