Matura informatyka 2013
jajojejeje: Jakie wrażania, jakie macie odpowiedzi, w teorii na rozszerzeniu był błąd?
22 maj 14:12
22 maj 14:36
Dominik: ciekawe zad. 2 na rozszerzeniu.
22 maj 14:43
jajojejeje: BŁĄD, nie będą tego liczyć
22 maj 15:02
jajojejeje: A ktoś wie co to miało być, bo ja zaznaczyłem że wypisuje liczby pierwsze
22 maj 15:02
jajojejeje: ale piszcie swoje odp
22 maj 15:03
jajojejeje: Ja o widzę tak:
część 2
a)
13
13
b)
32
e)
122 żubry max wyżyją
22 maj 15:26
jajojejeje: część 1
Zad3 Test
a)PFFF
b)PFPP
c)
d)FPPF
e)PPFP
f)FPFP
22 maj 15:32
wolacinio: zadanie 2 zostało unieważnione i chodziło o sito eratostenesa
22 maj 15:48
jajojejeje: ok, napiszesz swoje odpowiedzi?
22 maj 15:50
wolacinio: zadanie 3.
a)PFFF
b)PFPP
c)PPFF
d)FPPF
e)PPFP
f)FPF(chyba źle) i P
22 maj 16:45
jajojejeje: a żubry?
22 maj 16:58
jajojejeje: ja jak widzisz powyżej mam tak samo prawda fałsz, odpowiedzi według arkusza na stronie CKE
22 maj 16:59
wolacinio: a) 12 siana , 13 żołędzi
b)27 grudnia 2012
c) coś koło 30 sianem i coś ponad 60 żołędzi(nie jestem pewien)
dalej mam źle
22 maj 17:03
wolacinio: zapodaj odpowiedzi ...
22 maj 17:03
jajojejeje: ja juz dałem
22 maj 17:09
wolacinio: zadanie 1
a)46(10) = 0101110(u1)
−46(10) = 1010001
b)0100111(u1) = 39(10)
1001101(u1) = 50(10)
22 maj 17:10
jajojejeje: są na górze, reszty nie pamiętam, aczkolwiek jak ktoś (będzie robił w domu) poda odpowiedzi, to
też zrobię drugi raz i podam swoje, tak mi się nie chce, jak nie mam gwarancji, że ktokolwiek
to sprawdzi.
22 maj 17:11
jajojejeje: wszystko mi się zgadza oprócz ostatniego Zad1 b) 1001101 = −13
22 maj 17:15
jajojejeje: no i 1 z praktyki (część2) mam zupełnie inaczej, ale nie koniecznie mam to dobrze
22 maj 17:16
jajojejeje: napisz algorytm sprawdzę Ci
22 maj 17:18
wolacinio: yyy sory w zadaniu 1: 1001101(u1) = −50
22 maj 17:18
wolacinio: void zadanie()
{
if(bin[0] == 0) x = zamien(d,bin);
else
{
for(int i = 1; i < d; i++)
if(bin[i] == 0) bin[i] = 1; else bin[i] = 0;
x = zamien(d,bin);
}
cout << x;
}
int zamien(int d, int bin[])
{
int wynik = 0;
for(int i = 1; i < d; i++)
wynik = wynik * 2 + bin[i];
cout << endl;
return wynik;
}
22 maj 17:26
asdf: przecież tam pisze, ze bit znaku to bin[1], a nie bin[0], w sumie to łatwo policzyć ile
potrzebujesz bitów np na zapisanie tego w U1
x = 9
licznik = 1;
while (x > 0){
x= x/2;
licznik++;
}
return licznik;
kolejna funkcja:
int * zapisz binarnie(int x, int licznik)
int tab=malloc(licznik * sizeof(int));
k=licznik;
for(i=0;i<licznik;i++){
tab[k] = modulo(x);
k−−;
}
if(x<0){
for(i=0;i<licznik;i++){
tab[i] = !tab[i];
}
}
return &tab;
}
int modulo(int x){
if(x%2){
return 1;
}
return 0;
}
od razu pisalem, za wiele sie nad tym nie zastanawiajac − jak bledy to sorry
22 maj 17:47
asdf: po linijce modulo(x) zapomnialem dac:
x=x/2;
22 maj 17:53
jajojejeje: a 2 z części2 z PR − filmy
Jakie macie odp?
22 maj 17:53
Maciej: #include <iostream>
#include <fstream>
#include <string>
using namespace std;
int main(int argc, char** argv) {
string line = "";
ifstream plik("dane.txt");
int odpowiedzA=0;
int odpowiedzC=0;
int n = 0;
int pomocnicza = 0;
while(plik.good())
{
n = 0;
pomocnicza = 0;
getline(plik, line);
int s = line.size();
if(line.at(s−1)==line.at(0)) odpowiedzA += 1;
while(line.at(n) <= line.at(n+1) && n< s−2)
{
pomocnicza += 1;
n++;
}
if(pomocnicza== s − 2 ) odpowiedzC += 1;
}
cout<<odpowiedzC;
return 0;
}
22 maj 17:53
asdf: w sumie i tak ten kod jest za bardzo chaotycznie pisany, mozna to upiększyć i znaleźć błedy
@jajoje
ja w tym roku matury nie pisalem
22 maj 17:54
wolacinio: @asdf − zrobiłem tak tylko na potrzebę sprawdzenie tutaj dla kolegi
btw. zapomniałem pomnożyć przez −1
22 maj 17:54
Maciej: Do ostatniego, oblicza A i C. Myślicie, że jeśli z żubrami policzyłem od złego dnia tygodnia i
stąd wynikają wszystkie błędy to dostanę jakiekolwiek punkty za to zadanie?
22 maj 17:54
asdf: 
przez −1?
22 maj 17:59
23 maj 09:55
anonim:
#include <iostream>
#include <fstream>
#include <sstream>
using namespace std;
string octToDec(string s);
int main(){
int a=0, b=0, c=0, max, min, i, s, temp;
bool first=true, ok;
string line, dec;
ifstream file("dane.txt");
while(getline(file, line)){
ok=true;
s=line.size();
if(line[0] == line[s−1])
a++;
dec=octToDec(line);
if(dec[0] == dec[dec.size()−1])
b++;
for(i=0; i<s−1; i++){
if(line[i]>line[i+1]){
ok=false;
break;
}
}
if(ok){
istringstream iss(line);
iss >> temp;
c++;
if(first){
min=max=temp;
first=false;
}
else{
if(min>temp)
min=temp;
if(max<temp)
max=temp;
}
}
}
cout << "A) " << a << endl << "B) " << b << endl << "C) " << c << endl << "Max: " << max <<
endl << "Min: " << min;
}
string octToDec(string s){
int a=1; int temp=0;
for(int i=s.size()−1; i>=0; i−−){
temp+=a*(s[i]−48);
a*=8;
}
ostringstream oss;
oss << temp;
return oss.str();
}
23 maj 18:16
25 maj 01:00