Pomocy
ola: pOMOCY RÓWNANIA
Rozwiaż równanie x
4−4x
3−2=0
Określ dziedzinę i skróć ioblicz wartość wyrażeie dla x=−2
22 maj 12:17
Dominik: 1. dobrze przepisane?
| | x3 − 3x2 | | x2(x − 3) | |
2. y = |
| = |
| |
| | x2 − 6x + 9 | | (x − 3)2 | |
D = ℛ\{3}
dla x = 2
| | (−2)2 | | 4 | |
y = |
| = |
| = −0,8 |
| | −2 − 3 | | −5 | |
22 maj 12:22
ola: dobrze przepisane
22 maj 12:25
ola: w tym 2. dla x=−2
22 maj 12:27
Dominik: policzylem dla x = −2. a pierwszego przykladu nie zrobisz bez wzorow cardano. jestes w LO,
prawda?
22 maj 12:31
wredulus_pospolitus:
a pierwsze to zapewne było x4 − 4x2 +2 = 0 ... wtedy to by było na poziomie LO
22 maj 12:56
wredulus_pospolitus:
coś spieprzyłem pisząc
22 maj 12:56
eldo ciongnie kogz: 4x3 spróbuj rozpisać na 2x3+2x3
22 maj 12:57
wredulus_pospolitus:
to nic nie da ... pierwiastki niewymierne są ... na pewno nie na poziom LO
22 maj 12:58
ola: w liceum jestem
22 maj 13:10
Dominik: zatem przyklad jest zle przepisany.
22 maj 13:10