| 1 | ||
Trójkąt EHC jest podobny do trójkąta ABC. Ponieważ |EC|= | |AC|, więc skala tego | |
| 2 |
| 1 | ||
podobieństwa jest równa | . | |
| 2 |
| 1 | ||
Stosunek pól tych trójkątów jest więc równy s2= | ||
| 4 |
| 1 | ||
PEHC= | PABC | |
| 4 |
| 1 | ||
Trójkąt FIC jest podobny do trójkąta ABC. |FC|= | |AC|, więc | |
| 4 |
| 1 | ||
PFIC= | PABC | |
| 16 |
| 1 | 1 | 3 | 3 | |||||
PEHIF= | PABC− | PABC= | PABC= | *32=6 | ||||
| 4 | 16 | 16 | 16 |
| I FC I | 1 | |||
k = | = | |||
| I AC I | 4 |
| PΔFIC | 1 | 1 | |||
= k2 = ( | )2 = | ||||
| PABC | 4 | 16 |
| 1 | ||
PΔFIC = | *32 = 2 | |
| 16 |
| I EC I | 1 | |||
k1 = | = | |||
| I AC I | 2 |
| PΔ EHC | 1 | 1 | |||
= k12 = ( | )2 = | ||||
| PΔ ABC | 2 | 4 |
| 1 | ||
PΔ EHC = | * 32 = 8 | |
| 4 |
2.
Trójkąty AST i SBW są podobne do trójkąta ABC.
Skale tych podobieństw:
| x | y | |||
s1= | i s2= | |||
| a | a |
| P1 | x2 | P2 | y2 | ||||
= | i | = | |||||
| P | a2 | P | a2 |
| √P1 | x | √P2 | y | ||||
= | i | = | |||||
| √P | a | √P | a |
| √P1+√P2 | x+y | a | |||
= | = | =1 | |||
| √P | a | a |