jak
siwy: oblicz log34*log48
21 maj 23:56
22 maj 00:21
PW: Na podstawie twierdzenia o logarytmie potęgi
log34•log48=log34log48
Z definicji logarytmu
4log48=8,
a więc wyrażenie jest równe
log38=log323=3log32
To koniec, lepiej przekształcić się nie da (taka jest odpowiedż).
22 maj 00:22
PW: | | 3 | |
He, he, oba trudne (i różne − jak Eta zrobiła to |
| log22). |
| | 2 | |
22 maj 00:25
Eta:
| | n | |
logam (an) = |
| log aa  |
| | m | |
22 maj 00:37
pigor: ..., lub
| | 1 | | log42 | |
log34 * log48= |
| * log423= 3 * |
| = 3log23 . ... |
| | log43 | | log43 | |
22 maj 00:43
Eta:
Eee tam
22 maj 00:48
pigor: ...no właśnie, przepraszam miało . ...

być ...=
3log32 ,
22 maj 00:54
aniabb: jest jeszcze logpa•logab=logpb więc log34•log48=log38 =3log32
22 maj 10:23
Eta:
22 maj 13:49