Wyznacz wzór na n-ty wyraz ciągu
Alex: 1.Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu ,którego suma n początkowych wyrazów wyraża się wzorem :
a) Sn=n2 − 4n
b)Sn=5n − n2
2.Znajdź sumę pięćdziesięciu kolejnych liczb będących wielokrotnościami 12 (zaczynając od 24)
3.Znajdź sumę:
a)wszystkich liczb całkowitych od 0 do 150 włącznie
b)wszystkich liczb parzystych od 0 do 150 włącznie
c)wszystkich licz nieparzystych od 0 do 150
21 maj 23:41
pigor: ..., np.
1b)
an= Sn−Sn−1= 5n−n
2−5(n−1)+(n−1)
2=
= 5n−n
2−5n+5+n
2−2n+1=
6−2n=
2(3−n) . ...
22 maj 00:28
Janek191:
z.2
a1 = 24
r = 12
więc
a50 = a1 + 49*r = 24 + 49*12 = 24 + 588 = 612
zatem
S50 = 0,5*( a1 + a50)*50 = 25*( 24 + 612) = 25 *636 = 15 900
======================================================
22 maj 08:02
hwdtel:
1a) an=2n−5
22 maj 10:03