model klasyczny
luk20: Prawdopodobieństwo:
Autobus zatrzymuje się na 10 przystankach. W autobusie jest 8 pasażerów, z których każdy
wysiąść musi na jednym z przystanków. Opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że:
a) każdy spośród 8 pasażerów wysiądzie na innym przystanku,
b) wszyscy pasażerowie wysiądą na tym samym przystanku,
c) wszyscy pasażerowie wysiądą na pierwszych trzech przystankach
21 maj 23:31
luk20: Ogólnie to prosiłbym o pomoc w opisie przestrzeni zdarzeń elementarnych.
Po części wytłumaczyłem sobie, że jest to f−cja f:{1,2,3,4,5,6,7,8}−−>{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}
Zatem lΩl=10
8
| | 10! | |
a) lAl=10*9*8*7*6*5*4*3= |
| |
| | 2! | |
| | 10! | | 1 | |
czyli P(A)= |
| * |
| |
| | 2! | | 108 | |
b) wytłumaczyłem to sobie tak: Jeśli cała 8 ludzi wysiądzie np na 1−szym to jest to 8
możliwości, ale dochodzą inne przystanki czyli lBl=8*10
c) tutaj nie wiedziałem jaką metodę zastosować więc liczyłem na piechotę...

Rozważałem to tak: 1. dla 0 osób wysiadających na 1−szym przyst. mam 9 możliwości z
wychodzeniem pasażerów na 2 i 3 przystanku, 2. dla 1 osoby wysiadającej na 1−szym przyst. mam
8 możliwości z wychodzeniem pasażerów na 2 i 3 przystanku itd.... Wyszło mi
lCl=9!
Prosiłbym o sprawdzenie i ewentualną pomoc z opisem przestrzeni. Aha, no i jeśli ktoś zna
krótszą metodę na podpunkt c) to miło by było gdyby ktoś zapoznał mnie z tą metodą
21 maj 23:43
PW: Przestrzeń zdarzeń elementarnych można utożsamić z funkcjami
f:{1,2,...,8} → {1,2,3,...,10}
(każdemu pasażerowi przyporządkowującymi numer przystanku, na którym wydsiada). Ω to zbiór
8−elementowych wariacji z powtórzeniami o wartościach w zbiorze 10−elementowym.
Zgodnie z odpowiednim twierdzeniem |Ω|=108.
a) wariacje bez powtórzeń
b) 10 zdarzeń sprzyjających
c) wariacje o wartościach w zbiorze 3−elementowym.
21 maj 23:45
PW: b) tylko 10 możliwości:
f1:{1,2,...,8} → {1}
f2:{1,2,...,8} → {2}
.........................
f10:{1,2,...,8} → {10}
21 maj 23:49
luk20: Ok, akurat podpunkt b) widzę już, ale nie wiem za to czy a) i c) mam dobrze

Jeśli nie to
czemu, bo nie widzę za bardzo innego rozwiązania...
21 maj 23:54
luk20: c) to będzie 3
8? Jeśli tak to czemu
21 maj 23:56
luk20:
22 maj 00:04
PW: a) dobrze, liczba 8−elementowych wariacji bez powtórzeń o wartościach wzbiorze 10−elementowym
wyraża się wzorem
c) liczba zdarzeń sprzyjających
3
8
Takie rozumienie c) oznacza, że każdy wysiadł na jednym z trzech pierwszych przystanków. Mogło
się tak też zdarzyć, że wszyscy wysiedli na jednym z przystanków, czy też wszyscy wysiedli na
dwóch z trzech przystanków.
Gdyby rozumieć zadanie tak, że wszyscy wysiedli na pierwszych trzech przystankach i żaden z
przystanków nie był "bez wysiadających", to liczba zdarzeń sprzyjających byłaby równa
3
8−3•2
8+3
(odejmujemy wariacje o wartościach w zbiorach dwuelementowych − możliwe trzy takie zbiory − a
+3 to "poprawka" − dodajemy trzy wariacje o wartościach jednoelementowych, które zostały
odjęte dwukrotnie).
22 maj 00:09