jak
siwy: dla jakiej wartości x liczby a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego a=−16,,b=3x,,
21 maj 23:28
Krzysiek : A ile rowna sie c
Generalnie jest taka wlasnosc ciagu arytmetycznego ze jesli masz 3 kolejne wyrazy to wyraz
srodkowy jest srednia arytmetyczna wyrazow skrajnych . Np jesli masz wyrazy a b c to
| | a+c | | −16+ wpisz to co ile rowna sie c | |
b= |
| . To bedzie 3x= |
| i wylicz x |
| | 2 | | 2 | |
22 maj 00:44
siwy: dla jakiej wartości x liczby a,b,c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego a=−16,b=3x,,c=x2
22 maj 05:13
Krzysiek : | | −16+x2 | |
no to napisz 3x= |
| /*(2) to 6x=−16+x2 to −x2+6x+16=0 /*(−) to x2−6x−16=0 |
| | 2 | |
a to juz potrafisz policzyc
22 maj 07:44