szereg
xxx: Prosze o pomoc z zadaniem , Wyznaczyc przedzily zbieznosci szeregu
21 maj 23:02
xxx: bardzo prosze niech ktos pomoze
22 maj 08:13
wredulus_pospolitus:
a kryteria znamy

wiemy jak się liczy promień (przedziały) zbieżności szeregu funkcyjnego
22 maj 09:06
xxx: wiem jak sie liczy ale nie weim jak w tym przypadku pozbyc sie tego ln
22 maj 09:31
wredulus_pospolitus:
a po co się pozbywać
| | ln(n+1) | |
limn−>∞ |
| = ... ile  |
| | n+1 | |
22 maj 10:20
xxx: nie wiem
22 maj 10:39
wredulus_pospolitus:
no to wracamy do liczenia granic −−− do dzieła ... polecam zajrzeć do "Skoczylas − analiza
matematyczna 1"
22 maj 12:57
xxx: a nie moglbys mi powiedziec jak to obliczyc?
22 maj 14:04
Dominik: wredulus juz skonczyl studia, teraz pora na ciebie. masz sie nauczyc.
22 maj 14:23
123: Najlepiej robić to symbolem:
| | ln(∞+1 | | ln∞ | | ∞ | |
[ |
| ] = [ |
| ] = |
| |
| | ∞+1 | | ∞ | | ∞ | |
Reguła de l'Hospitala:
| | | | 1 | |
limn −> ∞ |
| = limn −> ∞ |
| = 0 |
| | 1 | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
[ |
| ] = [ |
| ] = [ |
| ] = 0 |
| | ∞+1 | | ∞+1 | | ∞ | |
22 maj 15:11
xxx: bardzo dziekuje
22 maj 16:43
asdf: xxx − nie znasz granic, a chcesz liczyc szeregi − zła kolejność...
22 maj 16:52