tryg
leon: Co zrobić z takim fantem
czy cos α może się równać 1sinβ dla pewnego β
21 maj 22:46
PW: Na pewno jeden kąt jest α, a drugi β?
21 maj 23:11
PW: Nieważne,
to
sinβcosα=1,
co generalnie nie jest prawdą (oba czynniki ograniczone przez 1) z jednym wyjątkiem: sinβ=1 i
jednocześnie cosα=1.
| | 1 | |
Odpowiedź więc brzmi: Jeżeli cosα≠1, to nie istnieje kąt β, taki że cosα= |
| . |
| | sinβ | |
21 maj 23:28
Cusack: lub sinβ=−1 i cosα=−1
21 maj 23:31
PW: Tak, masz rację. Ograniczyłem się tylko do dodatnich wartości, a takiego załozenia w treści
zadania nie ma. Są więc dwa wyjątki i w odpowiedzi powinno być
Jeżeli |cosα|≠1.
Dziękuję.
21 maj 23:38
leon: dzięki wielkie muszę to zgłębić
22 maj 00:08